Annons

Annons

Annons

Fotboll

Sverige får tuffaste motståndet i kvarten – tappade allt mot Italien

På förhand lutade allt åt en vinst för Sverige.
Men ett redan utslaget Italien visar vinnarvilja och ett darrigt svenskt försvar låter motståndarna kliva igenom.
– Det funkar inte riktigt, säger Lotta Schelin efter matchen.

Det var ett darrigt Sverige som klev ut på planen mot Italien, i den sista gruppmatchen i EM (2–3). Italien, som redan var utslaget innan matchen, var det lag som visade mest vinnarvilja i första halvlek och var även det lag som tog ledningen. Detta trots en tunn laguppställning, med flera skador och utvisningar på nyckelspelare.

Redan i matchens fjärde minut kom en lång djupledspass in mot straffområdet. Sveriges innermittfältare Linda Sembrant bröstar till bollen, men får den för långt ifrån sig och Italien kan enkelt slå in matchens första mål, genom Daniela Sabatino.

Därefter följer tio minuter av jämnt spel, men flera svenska spelare underpresterar och backlinjen tappar flertalet gånger sina positioner. Backlinjen som var något annorlunda än vanligtvis, med Elin Rubensson på vänsterkanten, Jonna Andersson på vänsterkanten och Magda Ericsson centralt.

Annons

Annons

Ett experiment av Pia Sundhagen, som inte riktigt gick i lås.

– Man är inte riktigt där, backlinjen behöver prata ihop sig. Man måste tillbaka till ett lugnt och säkert försvar, säger Hanna Marklund på C-more i pausvilan

En ljusglimt i svenska laget är dock anfallaren Stina Blackstenius som kliver in starkt i närkamper och gör flera fina djupledslöpningar under första halvlek. Det är också Blackstenius som fixar straffen som ger Sverige en kvittering.

Blackstenius blir omkullknuffad i straffområdet av Federica Di Criscio. Lotta Schelin kliver in, slår en välslagen straff i vänstra hörnet och gör därmed sitt åttonde EM-mål.

Men Italien fortsätter driva framåt och det svenska försvaret fortsätter vara darrigt. Gabbiadini och Bonansea duellerar med de svenska backarna gång på gång. Men det är till slut Sabatino som slår in 2-1-målet, hennes andra mål på två matcher under EM.

– Sverige bör ha en växel till, säger C-mores kommentator Jesper Hussfeldt.

Sveriges Stina Blackstenius skapade mycket framåt under matchen mot Italien.

Bild: Patric Söderström/TT

Nästa växel lägger Sverige i, i början av andra halvlek. Laget startar andra halvlek som ett helt annat lag och försöker spela mer kompakt. Pia Sundhage gör två byten och istället för Carolin Seger och Kosovare Asllani kliver Lisa Dahlkvist och Fridolina Rolfö in.

Ett bra byte svisar det sig.

Annons

Fridolina Rolfö hinner bara vara inne på planen i två minuter innan hon kämpar till sig bollen på kanten och slår ett fint inlägg till Stina Blackstenius, som i sin tur enkelt kan slå in 2-2. Sverige fortsätter ligga på och tar mer och mer över matchen. Lisa Dalkvist har bland annat ett skott som räddas på mållinjen av Italienska försvaret.

Annons

Till skillnad mot första halvlek har Sverige även flera fina fasta situationer. Bland annat en frispark som Linda Sembrant är ytterst nära att näta på.

Inbytta mittfältaren Lisa Dahlkvist är även hon riktigt nära att bli målskytt under inledningen av andra halvlek.

Men Blackstenius fortsätter vara den som tar för sig mest i det svenska laget och tillsammans med inhopparen Fridolina Rolfö skapar hon flera fina anfall. I 78:onde minuten spelar Rolfö in till Blackstenius i straffområdet. Blackstenius får ett drömläge men nickar i stolpen.

I den 79:onde minuten kommer ytterligare ett byte för Sverige. Olivia Scough ersätts av Julia Spetsmark.

Men i den 85:e minuten kommer smällen, återigen blir det darrigt i det svenska försvaret och Italien får utrymme att anfalla. Då tar Italien återigen ledningen, kanske på sitt enda farliga anfall i den andra halvleken, genom Cristiana Girelli.

Efter det avgörande målet har inte Sverige någon ork att kvittera. Luften går ur och matchen slutar därmed 3-2 till Italien. I den andra gruppspelsmatchen, är det gruppvinnaren Tyskland som är starkast och tar hem tre poäng mot Ryssland (2-0).

Annons

Detta betyder att det blir tuffaste möjligaste motstånd i kvartsfinalen. Hemmanationen Holland har vunnit allt hittills och står alltså som Sveriges motståndare i nästa EM-batalj.

Sverige – Italien: 2-3 (1-2)

Målgörare Italien: 14’ och 37’ Daniela Sabatino (2)

Målgörare Sverige: 14’Lotta Schelin (straff), 47’ Stina Blackstenius, 85' Cristiania Girelli

Gula kort: Cimini Tucceri, Federica De Criscio


Sofia Fors

021-90 70 93
sofia.fors@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan