Annons

Annons

Annons

Lina Norberg Juuso: Queera din sommar

Eftersom att sommaren står på paus vädermässigt är det helt okej att ligga en hel förmiddag i sängen och läsa en roman – det gjorde jag. Närmare bestämt: ”Pojkarna” av Jessica Schiefaur som fick Augustpriset 2011. Vilket bra val!

Den är bitvis som dynamiska, dundrande, kärleksfulla Pridefestivaler som arrangeras runt om i sommarsverige med tolerans och öppenhet som budskap. Jag vill ropa med regnbågsfärgad megafon till alla: LÄS ”POJKARNA”!

Till alla högstadie- och gymnasielärare i svenska runt om i landet vill jag skriva ett handskrivet brev och tipsa om boken. Så att de som litteraturförmedlare inte ska missa romanen. Denna sprakande trädgård som består av så många blommor som kämpar för att få finnas till. Som de är. Och med blommor som längtar hjärtskärande efter att få fälla sina blomblad för att nya blad ska få växa fram. Andra blomblad med annan färg, annan doft, annan struktur. Inte för att nytt i sig är det som eftersträvas, utan för att de sanna blombladen ska få födas fram. Det som egentligen skulle växa - men på grund av naturens mystik inte fick. Inte kunde. Men som ligger där och längtar efter näring, längtar efter bekräftelse på sin existens.

Annons

Annons

”Pojkarna” tar upp könstillhörighet på ett vackert, glittrande men också ack så sorgligt sätt. Att vara människa i en flickkropp – men också vara en pojke.

Det handlar om Kim, i gränslandet mellan barn och vuxen. Som om dagen är den flicka hon föddes till, men om natten genom blommans magiska nektar förvandlas till pojken Kim. Annan hud, annan verklighet. Pojken Kim undersöker sin nya verklighet och fascineras av sin muskelkraft, känner av adrenalinet som rusar genom kroppen, prövar målbrottsrösten och upptäcker en pockade sexualitet.

Pojken Kim blir förälskad i Tony – han blir helt betagen och beroende av Tonys existens – och de hänger ihop i en fartfylld farlig kriminell dans med lust och makt som underton. Under bokens gång hoppas jag så att pojken Kim och Tony ska våga ge sig hän åt varandra i ett kärleksrus. Våga krama varandra, våga släppa fram det där ömma och berätta om längtan i kroppen. Det skulle rädda dem båda? Tänkte jag. Önskade jag.

Hur det gick för pojkarna får du veta när du läst boken. Hur det ser ut för verklighetens Kim och Tony vet vi redan. Människor kämpar för sin rätt att älska den de älskar, och vara den de är och kampen präglas av fördomar, hat och våld.

Unga HBTQ-personer utsätts för mobbning och våld i högre grad än andra unga. De har generellt sett sämre självkänsla och upplever mer otrygghet. En delorsak kan vara att många HBTQ-ungdomar upplever sig vara utsatt för diskriminering från till exempelvis vård, skola och socialtjänst. Det är ett samhällsproblem som måste tas på allvar. Arbetsplatser som jobbar med människor behöver HBTQ-kunskap.

Där är ”Pojkarna” en utmärkt litterär bok som kan ge nya tankar och regnbågsfärgade glasögon. Föresten. Det behövs mer queerkunskap överallt. Börja med att queera din sommar.


Lina Norberg Juuso

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan