Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Ny undersökning: Västernorrland har sjunde dyraste vården i Sverige – men väldigt låg kvalitet

Enligt en ny undersökning från Sveriges kommuner och landsting, SKL, har Västernorrland den sjunde dyraste sjukvården i Sverige.
Undersökningen visar också att Västernorrland har låg kvalitet på vården jämfört med andra regioner i undrsökningen.

Varje år jämför Sveriges kommuner och landsting, SKL, hur mycket pengar som landets 21 regioner och landsting satsar per invånare. Då ingår alla sjukvårdskostnader, utom för hemsjukvård och tandvård. Enligt undersökningen, som Svenska dagbladet har tagit del av, visar det att Västernorrland har den sjunde dyraste sjukvården i Sverige.

Annons

I Västernorrland satsar man 25 053 kronor på sjukvården per invånare. I Jämtland och Västerbotten satsar man något mera, med 25 775 kronor respektive 25 391 kronor. I Gävleborg ligger siffran på 24 587 kronor.

Toppar listan gör Stockholm med 26 264 kronor per invånare, men enligt SKL är vårdkvaliteten i många fall lägre i Stockholm än i andra delar av landet.

Annons

Minst kostar vården i Västra Götalandsregionen med 23 128 kronor per invånare.

I undersökningen har man tagit hänsyn till folkhälsan i de olika regionerna liksom sjukvårdsbehoven – och även justerat för åldersfaktorn och att priser och löner skiljer sig åt.

SKL har även jämfört vårdkvaliteten i 16 av de olika hälso- och sjukvårdsområdena i Sverige. I botten hittar man Västernorrland och Norrbotten medan Jönköping, Halland, Blekinge, Gotland och Kalmar har bäst resultat.

FLER NYHETER:

Kvinnan frisläppt efter kraschen i Stockvik: "Medger att det är hon som har kört bilen"

För Plus-kunder: Bottenkonkurrenter i Allsvenskan – tränarna har tät kontakt: "Sög tag i honom direkt"

Krönika: På pressläktaren får jag höra att jag har snygg rumpa, att jag är söt och om inte ”lilla gumman” vill ha hjälp att bära

Annons

För Plus-kunder: Raggarbilar och rock – storpublik väntas till bilträff i Viksjö: "Nu är vi bättre förberedda"


Jenny Toresson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan