Annons

Annons

Annons

Marcus Bohlin: Sundsvall har stora utmaningar trots högkonjunkturen

Allt kan förvisso hända i politik, men med mindre än ett år kvar till valet framstår det som mycket osannolikt att det skulle bli maktskifte i Sundsvall. Det är vanligt att nationella opinionstrender också spiller över lokalt. Men det enda av Allianspartierna som går någorlunda bra i riksopinionen just nu är Centerpartiet och i Sundsvall tycks just C och Hans Forsberg vara rätt tillfreds med sitt samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Forsberg har vid flera tillfällen antytt att han är mer bekväm i detta sällskap än i den förra mandatperiodens blågröna koalition bestående av Alliansen och Miljöpartiet.

Hur ska Sundsvall styras efter nästa mandatperiod?

Bild: Pontus Hellsén

Annons

Annons

Att resterna av det gamla blågröna styret skulle lyckas bli större än den nuvarande majoriteten framstår inte som troligt. För det är inte mycket som i dagsläget talar för att Moderaterna, Liberalerna eller Kristdemokraterna lokalt skulle göra mycket bättre ifrån sig än på riksplanet. Tvärtom vet vi att dessa partier brukar ha lägre stöd i Sundsvall än i den nationella opinionen. Och även Miljöpartiet straffas i opinionen efter att ha trätt in i en regering där de har fått göra stora eftergifter utan att ha fått särskilt mycket tillbaka. Möjligen kan en situation uppstå där inget av dessa två partikonstellationer får egen majoritet i Sundsvall och att Sverigedemokraterna blir tungan på vågen.

Det är ovanligt att kommuner styrs i minoritet, så ett sådant valresultat skulle kunna ställa till problem.

Det är värt att minnas mandatperioden 2010 till 2014 i Sundsvall då den blågröna koalitionen som sagt styrde Sundsvall. Miljöpartiet var splittrat och en av partiets ledamöter i fullmäktige hoppade av partiet men satt kvar som politisk vilde. När hon tillsammans med Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets ledamöter valde att lägga sin röst på Socialdemokraternas budget så uppstod samma situation som vi fick se i riksdagen några år senare.

Risken finns att det nu byggs lite för mycket bostäder i den allra högsta prisklassen. Det märks redan att det är svårare att sälja nyproducerade bostäder jämfört med för bara något år sedan.

Annons

Det dåvarande kommunalrådet Magnus Sjödin (M) satt kvar och styrde med en socialdemokratisk budget, precis som Stefan Löfven (S) fick styra Sverige med en Alliansbudget det första året.

Annons

Båda dessa exempel visar på svårigheten med att styra i minoritet eller med en bräcklig majoritet.

Utvecklingen i Sundsvall är för närvarande ganska god. Högkonjunkturen gör att hjulen snurrar och arbetslösheten sjunker. Bostadsbyggandet går på högfart, men risken finns att det nu byggs lite för mycket bostäder i den allra högsta prisklassen. Det märks redan att det är svårare att sälja nyproducerade bostäder jämfört med för bara något år sedan. Det saknas heller inte saker som måste åtgärdas i kommunen. Det är i goda tider man måste vidta åtgärder för att säkerställa tillväxt och god ekonomisk hushållning även de kommande åren. Det är besvärande att så inte tycks ske i någon större utsträckning.

João Pinheiro ägnar mycket av sin energi åt att ondgöra sig över friskolor, som ofta kan visa på goda studieresultat, i stället för att ta tag i de verkliga problemen.

Den styrande majoriteten saknar en hållbar strategi för att få Socialnämndens budget i balans. Sparpaketen tycks inte hjälpa mer än på marginalen, samtidigt så är man inte beredd att skjuta till mer pengar. Det borgar för fortsatta problem.

Även Barn- och utbildningsnämnden har visat oroväckande underskott under mandatperioden, samtidigt som skolresultaten inte direkt rosar marknaden. Förvisso klättrar Sundsvall i Lärarförbundets senaste rankning som presenterades i veckan, men ligger fortfarande bara på plats 206 av landets 290 kommuner. Sundsvall som för inte alltför länge sedan hade som ambition att bli Sveriges bästa skolkommun 2021. Samtidigt ägnar nämndens ordförande João Pinheiro mycket av sin energi åt att ondgöra sig över friskolor, som ofta kan visa på goda studieresultat, i stället för att ta tag i de verkliga problemen.

Annons

Annons

Är man positivt lagd kan man se att det finns stor förbättringspotential. Drar man mer åt det negativa kan man peka på att det inte bådar gott för framtiden.

Och Sundsvall faller tillbaka i Svensk Näringslivs rankning över företagsklimatet. Rankningar av den här typen (och som Lärarförbundets) är förstås inga exakta vetenskaper, men det är en oroväckande att Sundsvall genomgående placerar sig så lågt.

Är man positivt lagd kan man se att det finns stor förbättringspotential. Drar man mer åt det negativa kan man peka på att det inte bådar gott för framtiden med ett dåligt företagsklimat samtidigt som kärnverksamheter som skolan och socialtjänsten ar problem.


Marcus Bohlin

060–19 71 57
marcus.bohlin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan