Annons

Annons

Annons

Posten kan ta över utdelningen av ÖA

Karin Näslund: "Vi fortsätter granska och bevaka – oavsett hur tidningen delas ut"

Varje dag loggar omkring 9 000 personer in på ST för att läsa nyheter, kolla på rörliga bilder och hänga med i vad som händer i favoritlaget. 9 000 personer som betalar för att kunna ta del av vår journalistik digitalt. Det handlar om Plus-kunder, e-tidningsläsare och papperstidningsprenumeranter.

Det senaste året har vi för första gången på nästa tjugo år ökat antalet betalande ST-läsare. Ökningen sker i vårt digitala utbud och tack vare Plus når vi ut till fler yngre läsare. Vi når också ut brett och med stor räckvidd – Allehanda har runt 1,3 miljoner sidvisningar på sajten och i mobilen varje vecka.

Tack för det alla läsare! Det är otroligt glädjande och stärker den lokala journalistiken.

Annons

Men i takt med att allt fler tar del av vår rapportering i digitala kanaler, så blir det allt mer angeläget att se över papperstidningens kostnader.

Annons

Sedan papperstidningsupplagan började sjunka en bit in på 1990-talet så har distributionen av tidningen blivit en allt snårigare fråga för mediebranschen. Det är en så pass dyr historia att den i sig är ett hot mot den lokala journalistiken.

Därför har branschen i många år stött och blött frågan. Här har det funnits två huvudspår; frekvensnedgång eller postdistribution.

Det första innebär att tidningen kommer ut färre dagar varje vecka. Självklart blir det billigare att dela ut en tidning tre dagar i veckan istället för sex dagar, samtidigt som tryckkostnaden sjunker enligt samma princip - en annan ödesfråga. Ser man däremot till priset för varje utdelat exemplar så består kostnaderna, och den långsiktiga effekten uteblir. Kvar finns då distributionen. En morgonutdelad tidning kräver sin egen organisation med tidningsdistributörer som gör ett fantastiskt jobb varje natt, året om.

Distributörerna åker många mil för att få ut vår produkt. Tyvärr är det lika dyrt att åka en viss sträcka oavsett om det delas ut 100 eller 200 tidningar. Det innebär att för varje prenumerant som säger upp tidningen, så blir varje kvarvarande exemplar dyrare att köra ut.

För oss som lokal nyhetsförmedlare är innehållet det allra viktigaste. Vi ska granska makten, kritiskt ifrågasätta och skildra livet i vår närhet. Hur du sen vill ta del av innehållet är upp till dig.

Jag är glad över att vi i dag har så många olika alternativ för läsaren. En del väljer att vara Plus-kunder och ta del av det digitala flödet, andra gillar urvalet och redigeringen som görs till e-tidningen - och många vill fortfarande ha nyheterna tryckta och hemburna.

Annons

Annons

För att även framgent kunna leverera papperstidningen hem till dig som prenumerant, så kommer vi att behöva göra förändringar. Vi behöver säkerställa utdelningen av papperstidningen i en tid där distributionskostnaderna för varje år äter upp en allt större del av den peng som ska finansiera journalistiken.

Med en tidning som delas ut med post går upplaga och distributionskostnader hand i hand. Det innebär att utdelningen kostar lika mycket per tidning oavsett antal prenumeranter.

Läs också: Planer på att dela ut Örnsköldsviks Allehanda med posten – ST berörs inte i nuläget

Hur Sundsvalls Tidning kommer att distribueras längre fram vet vi inte i dagsläget. Det är dock vår avsikt att från maj nästa år dela ut Örnsköldsviks Allehanda, för vilken jag också är chefredaktör och ansvarig utgivare, med post.

Vi ser en postutdelad papperstidning som ett sätt att kunna fortsätta leverera nyheter på papper till alla som vill ha det så. På så vis tar vi kontrollen över distributionskostnaderna och kan fortsätta att satsa på den lokala journalistiken.

Chatta med tidningsledningen om planerna

PLUS: Som e-tidningsläsare går det att läsa tidningen från kl 01.00 - oavsett hur papperstidningen delas ut

Annons

PLUS: Visst vet du att du som papperstidningsprenumerant har tillgång till vårt Plusmärkta innehåll på sajt och i app? Hör av dig till vårt kundcenter om du vill ha hjälp att komma i gång.


Karin Näslund

060–19 71 31
karin.naslund@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan