Annons

Annons

Annons

Posten kan ta över utdelningen av ÖA

Planer på att dela ut Örnsköldsviks Allehanda med posten – ST berörs inte i nuläget

Från och med maj nästa år planeras Örnsköldsviks Allehanda att börja delas ut med posten. ST, som precis som ÖA ingår i Mittmedia, fortsätter dock med morgondistribution.
– I nuläget finns inga bestämda planer på att göra några förändringar av utdelningen av ST, fastslår chefredaktören Karin Näslund.

Enligt ett förslag som företagsledningen presenterat för Mittmedias styrelse planerar man för att från och med maj nästa år börja dela ut Örnsköldsviks Allehanda med posten. ÖA blir därmed också en femdagars dagstidning. Det påverkar i nuläget varken Sundsvalls Tidning eller Tidningen Ångermanland, de två andra dagstidningarna i Västernorrland som också ägs av Mittmedia.

– ST fortsätter att komma på morgonen, precis som vanligt, säger Karin Näslund, chefredaktör för samtliga tre dagstidningar.

Chatta med tidningsledningen om planerna

Samtidigt som Karin Näslund betonar att det i nuläget inte finns några bestämda planer på att göra förändringar gällande utdelningen av ST medger hon att det i framtiden kan komma att ändras.

Annons

Annons

– Vi ser alltid över vår verksamhet och våra produkter. Morgondistributionen, alltså att köra ut dagstidningen till läsarna varje morgon, är väldigt dyr och på sikt bär det sig helt enkelt inte att dela ut tidningen med morgondistribution.

Karin Näslund, chefredaktör och ansvarig utgivare för ST, ÖA och TÅ.

Bild: Robbin Norgren

Kostsam morgondistribution är självklart inget unikt problem för tidningarna i Västernorrland. Dagstidningar över hela Sverige och världen brottas med problematiken och lösningarna har sett annorlunda ut. Vissa tidningar har exempelvis gjort rejäla så kallade frekvensnedgångar, vilket innebär att man beslutar sig för att ge ut papperstidningen under färre veckodagar, till exempel bara tre gånger varje vecka.

Krönika: Karin Näslund: "Vi fortsätter granska och bevaka – oavsett hur tidningen delas ut"

Karin Näslund understryker likväl att förändringar av morgondistributionen, gällande exempelvis ST, är nödvändiga för att papperstidningen ska leva så länge som möjligt.

– I takt med att allt fler tar del av vår journalistik digitalt så behöver vi anpassa oss efter publiken, men genom att byta till en postutdelad tidning så kan vi fortsätta att dela ut papperstidningen till den som vill ha den produkten. Så förslaget till Mittmedias styrelse är helt rimligt, förklarar Karin Näslund.

Annons

Annons

Även Mittmedias VD Per Bowallius påpekar att förändringen är nödvändig för papperstidningens överlevnad. Om den föreslagna förändringen blir verklighet, vilket är högst troligt enligt Bowallius, blir ÖA först ut av Mittmedias dagstidningar. Om, och i så fall när, fler tidningar följer efter återstår att se.

– Vi provar oss fram med olika modeller inom en rad olika områden, både digitalt och i print. Vi tror att det här kan vara en modell som kan passa på fler orter, men vi måste noga analysera effekter och utfall innan vi kan säga något om nästa steg, säger Per Bowallius.

Chatta med tidningsledningen om planerna


Peter Carlsson

060-19 72 62
peter.carlsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan