Annons

Annons

Annons

Ishockey

Leksands klubbchef om upproret i Hockeyallsvenskan: "Vår existens hotas"

Sex hockeyallsvenska klubbar har skrivit på ett gemensamt upprop för bättre villkor.

Nu berättar Leksand varför de är en av klubbarna.

– Det är inte vi som hotar utan det är vi, och vår verksamhets existens, som hotas, säger Christer Plars, klubbdirektör, till Sportbladet.

Text

Christer Plars berättar varför Leksand skrev på upproret.

Bild: Marcus Simm

Annons

Oron är stor i Hockeyallsvenskan. Orsaken är den ekonomiska klyftan som kommer uppstå nästa säsong, när SHL:s nya, lukrativa, tv-avtal börjar gälla. Flera klubbar i andradivisionen fruktar att utfallet kommer resultera i en mer eller mindre stängd högstaliga.

Därför skrev AIK, Södertälje, Modo, Timrå, Björklöven och Leksand på ett gemensamt upprop i protest.

Nu berättar Leksands Christer Plars om varför klubben skrivit under.

– Vi är på riktigt oroade för hållbarheten för svensk hockey. Var ska talangerna komma ifrån om fem år? Hur ska satsningen på damhockey finansieras, vems ansvar är det, Sif eller SHL? frågar han sig i en intervju med Sportbladet.

Annons

– Vi har en vision att fostra egna spelare som sedan kan ta steget upp i respektive A-lag. Med nuvarande ekonomiska situation har jag svårt att se det fungera i framtiden. Vad det innebär får vi ta ställning till då. 

Annons

Kommande tv-avtal är enligt Sportbladet på 45 miljoner kronor per år till SHL-klubbarna, medan de hockeyallsvenska får 2,3.

SHL uttalade sig i ett pressmeddelande att de nu vill ta upp kampen med KHL om att bli Europas främsta liga. Det här är något som oroar Plars.

–  Någonstans måste vi belysa vilka konsekvenser det blir för de mest etablerade klubbarna i allsvenskan när möjligheten att gå upp blir minimal. Vad det innebär för våra sponsorer och vår publik när de inser att dörren mer eller mindre är stängd. Den dagen glappet blir ännu större tappar vi publik och sponsorer och tvingas att ändra vår verksamhet.

Han utesluter inte heller att det kan bli aktuellt att lägga ner juniorlaget eller damlaget. Eller som också varit på tal: att dra sig ur det svenska seriesystemet. Han hänvisar dock till att det blir en medlemsfråga.

– Det viktigaste är att få fram en diskussion och att vi får klara besked från SHL och Sif om hur svensk hockey ska se ut de kommande åren.

Läs mer

► (+) AIK:s vd om brevet – saknar konkreta förslag: "Vi vill att man ska titta över situationen"

►(+) Efter upproret – så svarar de allsvenska klubbarna: "Samlas i ett telefonmöte"

Uppgifter: Hockeyallsvenska klubbar i uppror – hotar att lämna serien

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan