Annons

Annons

Annons

Överstan

Personalbristen akut på Örnsköldsviks sjukhus: "Snart katastrofläge"

Situationen är ansträngd på Örnsköldsviks sjukhus – på sjukhuset är var femte läkartjänst och var sjunde sjukskötersketjänst vakant. I en artikel i Dagens Medicin vittnar flera sjuksköterskor om den ansträngda personalsituationen med allt fler stafettsjuksköterskor och allt färre ordinarie personal.

Text

Enligt en undersökning som Dagens Medicin har gjort inför valet 2018 är var fjärde läkartjänst i Västernorrland vakant. Bemanningsläget för sjuksköterskor är minst lika ansträngt och på Örnsköldsviks sjukhus vittnar personalen om att det snart är katastrofläge på sjukhuset.

Den ordinarie personalen lämnar Örnsköldsviks sjukhus och i stället tar man in stafetter. En av de kliniker som haft det tufft är kliniken för geriatrik, neurologi, rehab och stroke.
När Dagens Medicin besökte avdelningen var det fler stafetter än ordinarie som arbetade.

– På den schemaperiod vi går på nu har vi fler stafetter än ordinarie, säger Madelene Karlsson, sjuksköterska på avdelningen till Dagens Medicin.

Annons

Läget med få ordinarie sjuksköterskor skapar en tuff arbetssituation.

– Stafettsjuksköterskor gör det lö­pande arbetet, patientvården. Men vi har andra saker som måste gö­ras också. Det är alltifrån att arbeta med arbetsrutiner till hygien, arbetsmiljö, läkemedel och apparatansvar. Det blir färre som delar på de viktiga ansvarsområdena, säger Kjell Isaksson, sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen till Dagens Medicin.

Annons

Problemen gäller även att många tvingas jobba helg och ta på sig extrapass och dubbelpass för att schemat ska gå ihop – en situation som gör att många inte orkar med och tvingas gå ner i arbetstid.

Lars Rocksén, narkosläkare i Örnsköldsvik, anser att lösningar försvåras då sjukhusets olika verksamhetschefer är på olika orter.

Nu kräver personalen åtgärder av ledningen och på Örnsköldsviks sjukhus vill personalen se mer handlingskraft än vad politikerna hittills har visat.

– De måste göra något innan vi få som är ordinarie också går. Det är här och nu. De måste göra något akut. Vi är snart i katastrof­läge på Örnsköldsviks sjukhus, säger Maire Jonsson.

Ewa Back (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Landstinget Västernorrland

Bild: Ove Öst

En utvärdering av klinikorganisationen pågår nu.

– När uppföljningen är klar i mars och vi har ordentliga fakta att stå på får vi ta ställning till vilka förändringar vi kan behöva göra, säger Ewa Back (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Landstinget Västernorrland, till Dagens Medicin.

Annons

Hon lyfter fram den satsning på 90 miljoner kronor på löner och bättre arbetstider som den politiska majoriteten genomfört. Det är en satsning som hon tror kommer ha fortsatt effekt det kommande året.

Annons

Oppositionen tror däremot inte att lönesatsningar räcker.

– Efter att jag har varit ute i många verksamheter är jag övertygad om att det handlar om ledarskapet och arbetsmiljön. Vi behöver satsa på att utveckla ett lokalt verksamhetsnära ledarskap, säger Per Wahlberg (M), oppositionslandstingsråd i Västernorrland, till Dagens Medicin.

Per Wahlberg (M), oppositionslandstingsråd i Västernorrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan