Annons

Annons

Annons

Grundläggande fel om biogas – den tillverkas lokalt och priset sätts av bolaget

"Biogas är en lokalt producerad energiform i motsats till bensin och diesel", skriver Göran Lundgren. Bild: Bertil Ericson/TT

Annons

Replik på Lär av andras misstag – vi vinner på att använda biogasanläggningen i Härnösand, ST 5/12.

Det finns flera argument mot Martin Liljeros insändare, jag väljer dock att påpeka några grundläggande misstag.

Annons

"Biogas är en produkt som alla andra på en internationell marknad" skriver han. Det är fel. Biogas är en lokalt producerad energiform i motsats till bensin och diesel.

Annons

Ett enkelt faktum kullkastar Martins argument. Det tankställe för fordonsgas som finns i Härnösand ägs av det kommunala bolaget Hemab. Där tankar man en fordonsgas som helt består av biogas vars pris sätts av bolaget själv.

För Plus-kunder: Storsatsningen i Korsta stoppas – biogasfabrik för 100-tals miljoner saknar stöd

Återbetalningstiden enligt utredningen är inte 20 år, som Martin skriver. Den är 15 år, det framgår i koncernstabens rapport. Dessutom, enligt förslaget, skulle behandlingsavgiften för levererat avfall inte höjas efter år åtta, för att bolaget inte skulle få ett för stort överskott. Detta framgår också av koncernstabens rapport, som i sin helhet är positiv till förslaget, men lämnar till de politiska partierna att dra sina slutsatser.

Martin Liljeros vill titta närmare på de anläggningar som finns i dag. Det är bra att inte avsluta biogasdiskussionen så abrupt som en del partiföreträdare förespråkar.

Göran Lundgren

Läs också:

Vi vill bygga en biogasanläggning i Korsta

Hemabs satsning på biogas bör stödjas

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan