Annons

Annons

Annons

Stockholm

Förslag om förändrad föräldraförsäkring: Tre "pappa-månader" kan bli fem – men oppositionen säger nej

En mer modern föräldraförsäkring har utretts på uppdrag av regeringen. Förslaget tas emot i dag av socialminister Annika Strandhäll.

Text

Foto: Isabell Höjman / TT

Annons

Utredarna föreslår bland annat att totalt fem månader ska reserveras per förälder. Det innebär att en tredjedel kan tas ut av endera föräldern. Målet med utredningen är att föräldraförsäkringen ska bli enklare, mer jämställd och bättre anpassad till olika familjer. Därför är en annan del av förslaget också att en sambo eller annan person kan använda vissa av föräldradagarna.

Annons

"Föräldraförsäkringen är en mycket viktig del av den svenska modellen som har byggt vårt land så framgångsrikt. Därför är det centralt att försäkringen utvecklas i takt med samhället. Nu ser jag fram mot att sätta mig in i detaljerna och remittera utredningens förslag", säger socialminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

Annons

Men redan senare under dagen verkar det stå klart att ett sådant förslag inte kommer att få gehör i riksdagen: Samtliga borgerliga partier och Sverigedemokraterna säger nej till att utöka antalet månader som inte får överlåtas.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Fakta

Utredningens tre centrala förslag är:

► Nya åldersgränser och ny fördelning över tid. 390 dagar ges till barnets treårsdag, efter det ges 10 dagar per år tills barnet fyllt 10 år.

► Ytterligare reserverade dagar. Totalt reserveras 5 månader per förälder, en tredjedel av försäkringen är fortsatt fritt överförbar.

► Ökade möjligheter för olika familjekonstellationer att använda föräldrapenning. Utredningen föreslår att gruppen som kan ta del av föräldrapenning utökas till att också innefatta sambo samt föreslår att 30 dagar per förälder är fritt överförbara till annan försäkrad.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan