Annons

Annons

Annons

Stockholms län

Fem män frias efter Fittja-våldtäkten – bevis saknas

Fem män åtalades för att ha utsatt en kvinna för en gruppvåldtäkt i Fittja augusti 2016. Nu frias de i Södertörns tingsrätt.

Text

Chefsrådman Erica Hemtke förklarar dom i målet om en grov våldtäkt i Fittja, under en pressträff i Södertörns tingsrätt. Samtliga åtalade frias från anklagelserna om den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Fittja. Foto: Claudio Bresciani / TT

Annons

– Den bevisning som åklagaren lagt fram vid huvudförhandling räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas, säger domaren Erica Hemke till Aftonbladet.

Händelsen utspelade sig i en trappuppgång där ett 20-tal män skulle ha varit med. Sperma från tre av männen fanns på kvinnans kläder. Dessa tre åtalades för grov våldtäkt, medan två andra åtalades för medhjälp till grov våldtäkt eftersom åklagaren menade att de stått och hejat på samt filmat.

Annons

Annons

Filmen hittades aldrig av polisen, trots att även de åtalade säger att den finns. Utredningen har också kritiserats, bland annat för att den tekniska undersökningen av trapphuset dröjde över ett år. Rätten tycker också att uppgifterna i den målsägande kvinnans berättelse inte går ihop.

Kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz säger till Aftonbladet att hon ser den friande domen som en "skam för vårt rättssystem" och säger att de kommer att överklaga.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan