Annons

Annons

Annons

Står vi inte upp mot hatet kommer det aldrig bli någon skillnad

"Det vi måste göra är att fortsätta stå upp mot hatet", skriver insändarskribenten. Bild: Lise Åserud/TT

Annons

Jag tänker ställa dig en fråga. Har hbtq-personers situation verkligen blivit bättre de senaste åren? Vi ser mer och mer om hbtq och Pride i sociala medier, men har det verkligen blivit någon skillnad? Från 2008 till 2015 har antalet anmälda transfobiska brott i Sverige ökat från 14 till 62 per år, en ökning med över 400 procent. Du har troligtvis hört att Nordiska motståndsrörelsen (NMR), en militant högerextrem grupp som är öppet emot hbtq-personer och andra minoriteter, för cirka två och en halv månad sedan demonstrerade mitt på Göteborgs gator. Det här är nog med bevis för att vi hbtq-personer även i dag utsätts för hatbrott i Sverige, att vi fortfarande behöver motverka hatfulla och homofobiska organisationer och att vi inte har kämpat färdigt för våra mänskliga rättigheter, även om jag själv tycker att vi borde ha hunnit längre.

Annons

Annons

Läs också: RFSL utsatt för attack av nazistisk organisation: "Rent ut sagt bedrövligt"

Varför säger då heterosexuella och cispersoner att vi inte behöver mer uppmärksamhet? Varför påstår så många att ”Pridefestivaler är onödigt” och att vi ”redan har jämställdhet”, tror du? Även om lagen har ändrats för att skydda hbtq-personer räcker det inte så länge hatbrotten fortfarande förekommer, inte när var tredje transperson har övervägt att ta sitt liv på grund av mobbning, kränkningar och hatbrott.

Det vi måste göra är att fortsätta stå upp mot hatet. Stå upp mot NMR, var en del av demonstrationer för jämställdhet och normalisera inte homofobi, rasism, transfobi och främlingsfientlighet. Du som lärare, var tydlig med ditt stöd för de som inte är precis som alla andra, även de vars skillnader inte syns på ytan, var en förebild. Tack vare att jag alltid har på mig minst ett regnbågsarmband har flera av mina kompisar vågat komma ut till mig, och det kan lärare också göra för att visa att de finns där för eleverna utan att behöva prata om det. Jag kan lova att du har minst en elev som behöver ditt stöd. Låt inte andra elevers negativa kommentarer, även om de inte är direkt riktade mot just den personen, slinka förbi omärkta.

Annons

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Du som politiker, gör det du kan för att hålla verksamheter som RFSL fungerande i din stad, och se till att stödja Pridefestivalen där du bor. Du som annan vuxen, stå upp för hbtq-personers rättigheter på din arbetsplats. Du som barn eller ungdom, säg till när någon av dina kompisar säger något homofobiskt eller transfobiskt.

Annons

För att utvecklingen ska gå framåt och inte bakåt, för att vi ska ha en framtid, måste alla göra något. Vi måste stå upp mot de som inte vill att transpersoner och andra hbtq-personer ska finnas här i världen. Stå upp för de mänskliga rättigheterna.

Barchéus

Läs också:

Okunnigt om hbtq – Pride handlar om lika rättigheter

Homosexuell: Jag känner mig kvävd i Sundsvall – trött på dryga kommentarer och det tysta hatet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan