Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

S om året som gått i länet: "Jobbiga men nödvändiga beslut"

Eva Sonidsson, ordförande i Socialdemokraterna i Västernorrland, ser tillbaka på året som har gått och kallar det för ett år med toppar och dalar.

Bild: Birgitta Strandh

Annons

2017 har varit ett år med toppar och dalar. Det tar vi med oss in i valåret 2018 som avslutar en omtumlande mandatperiod i politiken.

Vi socialdemokrater har visat handlingskraft i regeringsställning. 200 000 fler personer går idag till jobbet och tillväxten är högre än under de borgerliga åren. Vi har vänt underskott till överskott. Vi både betalar av på statsskulden och satsar mer på välfärden än vad som har gjorts på mycket länge.

Vi måste konstatera att vi hade kunnat göra bättre i samtalen med er i länet. 

Den socialdemokratiskt ledda regeringen presenterade i år en rad satsningar som kommer göra mycket gott för oss i Västernorrland. Vi höjer barnbidraget och sänker pensionärsskatten. En välkommen nyhet för länets 48 000 barn och 58 000 pensionärer. Vi satsar på fler poliser och bättre primärvård. Dessutom har vår regering lagt ut statliga verksamheter i olika delar av landet – något andra partier bara pratar om. Det skapar många nya jobb i Västernorrland.

Annons

Annons

Läs också: S: Vi har tvingats till svåra beslut men inte mötts av seriösa alternativ

Det finns många som tycker att Sverige och Västernorrland går i fel riktning. Många är oroliga för migrationen, lag och ordning, hur det ser ut i skolan och omsorgen. Vi tar oron på allvar.  I vårt län har debatten präglats av utmaningarna i vården och de jobbiga beslut som tagits för att strukturera om specialistvården. Arbetet att ställa till rätta länets dåliga ekonomiska situation har varit tufft. Vi har ekonomiskt tagit flera stora steg i rätt riktning och börjar nu kunna se positiva effekter av våra reformer. Kostnaderna för hyrpersonal minskar inom delar av specialistvården och flera verksamheter klarar vårdgarantin till mellan 90 och 100 procent.

De regionala besluten har varit jobbiga men nödvändiga. Samtidigt är det självklart så att många saker har gått att göra annorlunda. Bättre kommunikation och dialog, men också tydligare i bakgrund och orsak till de beslut som fattas. Vi måste konstatera att vi hade kunnat göra bättre i samtalen med er i länet. 

Annons

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nu ska vi gå vidare och lära oss av våra misstag. Vi ska visa på det positiva och vi måste lyssna på de utmaningar som vi som står inför i vårt län. Vi ska jobba hårt för att lösa både de stora och små samhällsproblemen. Det har vi socialdemokrater alltid gjort och det ska vi fortsätta att göra.

Annons

Västernorrland är en viktig och unik del av Sverige. Det är viktigt att vi känner oss trygga när vi möter framtiden tillsammans. Socialdemokrater kommer att fortsätta att skapa trygghet, ordning och reda, i vården och i skolan, på våra gator och i våra plånböcker, i statsfinanserna och i kampen mot brottsligheten. 

Trygghet skapar framtidstro och gemenskap. Så kan vi tillsammans kan ta oss an dagens samhällsproblem i Västernorrland, Sverige och världen. Vi socialdemokrater ser fram emot valåret 2018 där vi ska prata om våra visioner för framtiden och hur vi bygger vårt gemensamma samhälle tryggare. Den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas.

 Vi önskar med detta alla ett riktigt gott nytt år.

Eva Sonidsson, ordförande Socialdemokraterna Västernorrland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan