Annons

Annons

Annons

Annons

Designbloggaren: Varje gång vi shoppar från Wish skapar vi en värld vi inte vill leva i

Bloggaren och journalisten Maria Soxbo skriver om problemen med en ökad e-handel från Kina, främst genom den populära appen Wish. Bild: Andy Prhat / Lars Pehrson/TT / Fredrik Sandberg/TT

Annons

Har du handlat genom shoppingappen Wish? Då är du inte ensam. Appen har över 300 miljoner användare och är världens sjätte största e-handelsföretag. Framgången? Att allt är löjligt billigt eftersom kunderna handlar direkt från fabrikerna i Kina, utan mellanhänder. På grund av en internationell överenskommelse från mitten av 1900-talet (då Kina räknades som ett u-land) är frakten från Kina dessutom kraftigt subventionerad.

Varje dag landar omkring 150 000 Wish-paket på Arlanda. Varje dag.

Läs också: Avgift för paket från Kina chockhöjs: ”Det kommer bli avsevärt dyrare för de som handlar”

Annons

Annons

Så vad är problemet?

Nästan allt, faktiskt. För saker är inte gratis, bara för att prislappen tyder på det. Någonstans betalar någon, eller något, alltid priset.

Miljön till exempel. Nätsajten Breakit räknade med hjälp av organisationen NTM (Network for Transport Measures) ut skillnaden mellan att en produkt skickades till butik i Sverige (med tusentals andra varor på fraktfartyg) och direkt till slutkonsumenten. Det klassiska fraktfartygets transport av 100-gramspaketet landade på 23 gram växthusgaser i utsläpp. Flygfrakten till Wish-entusiasten för samma paket på 488 gram.

För Plus-kunder: Vi listar de vanligaste bluffarna och bedrägerierna på internet: "Var noggrann och försiktig när du handlar på nätet"

Varje dag landar omkring 150 000 Wish-paket på Arlanda. Varje dag. Paket som alltså har orsakat 20–30 gånger större utsläpp än om vi hade gått till en svensk butik och köpt samma vara där, till ett högre pris.

Någonstans betalar någon alltid priset.

Att förstöra miljön har blivit en folkrörelse. En app.

Och det ironiska är att om det är miljön så är det i förlängningen ändå vi själva som får stå för mellanskillnaden. I form av döende korallrev, sjunkande paradisöar, smältande polarisar och … hot mot vår egen existens. Att förstöra miljön har blivit en folkrörelse. En app.

Annons

För Plus-kunder: E-handeln slår ut butikerna: "Mycket bekvämare att handla på nätet"

Annons

Ju fler som tar ställning genom att avstå flyget desto större chans att vi ändrar vårt beteende, menar Maria Soxbo. Bild: Viktor Sjödin

Och då har vi inte ens berört alla andra skuggsidor av Wish-hetsen. Som piratkopiering, dåliga arbetsvillkor och barnarbete. Någonstans betalar någon alltid priset.

Kanske finns det ändå en ljusglimt vid horisonten. FN-organet Universal Postal Union ska revidera överenskommelsen om subventionerad frakt, eftersom Kina numera inte är ett u-land utan världens största och mest snabbväxande ekonomi. Under tiden har Postnord och Tullverket enats om att lägga på avgift och moms på alla Kina-paket. Kanske dämpar det svenskarnas självdestruktiva shoppingfeber något.

Vi är välutbildade. 95 procent av oss har tillgång till Internet. Vi kan läsa oss till i princip vad som helst. Så hur kunde vi hamna här?

Just nu debatteras det också hejvilt om vi borde sluta flyga för miljöns skull. Ju fler som tar ställning desto större chans att vi ändrar vårt beteende, för forskning visar att grupptryck är effektivt. Och som motvikt till Wish-entusiasterna växer sig även andra intressegrupper sig större just nu. En av dem heter till exempel ”Tågsemester”.

Annons

Ledare: Sofia Mirjamsdotter: Fler måste våga vara obekväma tråkmånsar om vi ska rädda klimatet

Frågan är bara om det spelar någon roll om en, två eller tio miljoner svenskar slutar att flyga till solen om vi fortsätter att klicka hem 150 000 flygfraktade spontanköp – varje dag? Sverige ligger i framkant i miljöarbete globalt sett. Vi är välutbildade. 95 procent av oss har tillgång till Internet. Vi kan alltså läsa oss till i princip vad som helst. Så hur kunde vi hamna här? Hur kan vi inte förstå att ett av de enklaste och billigaste sätten att bidra till världens räddning helt enkelt är att … låta bli?

Annons

Maria Soxbo

Född i Sundsvall. Journalist, föreläsare och bloggar om inredning och hållbarhet på Husligheter.se

Uppföljning (för Plus-kunder): Designbloggaren fortsätter sin debatt om Wish: "Alla har ett ansvar för att vända klimatkrisen"

Läs också:

Tåget är billigare och mer pålitligt än flyget – och framför allt snällare mot klimatet

Annons

Dags för fler än vi ungdomar att bry sig om miljön – frågan berör oss alla

Flygskatt inget problem – det har lågprisbolagen bevisat

Annons

Annons

Till toppen av sidan