Annons

Annons

Annons

Annons

Härnösand

Unik samisk biskopsstav invigs i dag – skapad av hantverkare från Själevad

I dag, på den samiska nationaldagen, invigs en unik biskopsstav tillverkad av den samiska konsthantverkaren Birgitta Ricklund i Själevad. På staven flätas kristen och samisk symbolik samman.

– Självklart ska även vårt urfolk och deras symbolvärld finnas med, säger Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift.

Eva Nordung Byström och Birgitta Ricklund visar den nya biskopsstaven. Pressbild.

Annons

I dag, tisdag den 6 februari, invigs biskop Eva Nordung Byströms nya biskopsstav under en sydsamisk-svensk gudstjänst i Stora kyrkan, Östersund.

Invigningen av biskopens nya kräkla, som staven också kallas, är en speciell händelse som bär på kraftfull symbolik.

– Vanligen lämnar kräklan bara domkyrkan och Härnösand när en ny biskop vigs, när jag reser har jag därför en särskild resestav med mig. Att invigningen är någon annanstans än i domkyrkan är unikt, säger Eva Nordung Byström i ett pressmeddelande.

Birgitta Ricklund hemma i snickarverkstaden utanför Örnsköldsvik.

Bild: Katarina Östholm

Annons

Just nu pågår Staare 2018, ett jubileumsår för att fira minnet av det första samiska landsmötet på svenska sidan av Saepmie. Det blir ett år med festligheter där crescendot sker under jubileumsveckan 5 – 11 februari.

Annons

Biskopsstaven utgör en unik och manifest koppling mellan kristendom och samisk kultur.

– När den gamla staven skulle bytas ut ville jag ha en stav med anknytning till vårt stift. En stav i trä då vi har mycket skog, men där även vatten och fjäll avspeglas i färg och symbolik tillsammans med kristna symboler och anknytning till kyrkans tradition, säger Eva Nordung Byström.

– Där skall självklart även vårt urfolk och deras symbolvärld finnas med. Det finns så många kopplingar mellan både naturen och kyrkans symboler och den samiska kulturen och symbolvärlden.

Birgitta Ricklund använder samisk mönstertradition i sitt hantverk.

Bild: Katarina Östholm

Den nya biskopsstaven är tillverkad av möbelsnickaren Birgitta Ricklund från Själevad. Den ska alltså höra hemma i Härnösands domkyrka där den kommer att tas emot senare i vår.

Biskopens gamla kräkla är från 1930-talet, har blivit ostadig med åren och är väldigt tung att hantera, därför byts den ut.

Biskop Eva Nordung Byström och konsthantverkaren Birgitta Ricklund.

I dag klockan 14, på samernas nationaldag, invigs biskopsstaven vid en sydsamisk-svensk gudstjänst i Stora kyrkan där bland andra biskop Eva Nordung Byström medverkar. Vid det efterföljande kyrkkaffet berättar prästen Bo Lundmark om tillkomsten av samernas nationalsång, Sámi soga lávlla.

Annons

Annons

Pressbild.

I samband med gudstjänsten släpps också en ny bok om samiska kyrkplatser och kyrkoliv. Boken är ett samarbete mellan Härnösands stift och stiftelsen Gaaltije. 

Onsdag 7 februari och torsdag 8 februari – klockan 11 båda dagarna – arrangeras ett samtal om samisk konst i kyrkorummet, Staakebaalka. Birgitta Ricklund och sameslöjdsmästaren Anna-Stina Svakko delar då med sig av sina tankar kring samisk formgivning i kyrklig kontext och om hur samisk identitet och trygghet kan stärkas i kyrkorummet.

* * *

Läs mer kultur och följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Kulturnytt: Mats Jonsson kan vinna Norrlands litteraturpris för tredje året

Kulturpris: Unga författare belönas med Lilla Lubbepriset

Premiär: Teaterspegelns senaste fars hyllas – en riktigt trasslig historia

Annons

Mannaminne: Skaparen av Mannaminne död

Annons

Läsarna hyllar Anders Åberg – "En enorm drivkraft"

Böcker: Ny skräckroman om Häxberget i Ångermanland

Kulturhistoria: Följ med Träakademin i Kramfors på en tidsresa till 1700-talet

Läs mer: Klockan klämtar för Mannaminne - men det finns en trotsig optimism

Akut räddningsaktion för Mannaminne

Rädda Mannaminne – en viktig symbol för demokrati och humanism

Debatt: Svaret på de globala kriserna – bo på landet

Annons

Annons

Till toppen av sidan