Annons

Annons

Annons

Snöovädret i februari 2018

Räddningstjänstens viktiga påminnelse: Ett krav att utrymningsvägar hålls fria från snö

Snön ligger djup runt om i Medelpad och det ställer till en del problem. Nu påminner räddningstjänsten om kravet att dörrar och fönster som är avsedda utrymningsvägar ska hållas fria.

Bild: Arkiv/TT

Annons

Höga snödrivor ställer till det på sina håll, i vissa fall efter att man skottat tak och snövallarna runt fasaderna då blivit ännu högre.

- Under den senaste tiden har vi fått många telefonsamtal från oroliga föräldrar med barn i skolor och från andra verksamheter som påtalar att utrymningsvägar är helt blockerade. De säger att det saknas en alternativ utrymningsväg från deras arbetsplats, skola eller restaurang, säger Anton Hörnqvist, brandingenjör på räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Så här skriver räddningstjänsten Medelpad:

"Det är ett absolut krav att hålla utrymningsvägarna fria. Har snö drivit in eller skottats ned utanför utrymningsvägar måste dessa skyndsamt skottas fria, detsamma gäller fönster som används för utrymning. Kravet enligt lagen är att det ska finnas två av varandra oberoende utrymningsvägar som är lätta att öppna och använda."

- Vi förstår att detta ställer till med problem. Men vi måste alltid tänka på personers säkerhet i första hand, om det skulle börja brinna, säger Anton Hörnqvist.

Räddningstjänsten påminner även om att de fastigheter och industrier som har speciella räddningsvägar, uppställningsplatser eller alternativa framkörningsvägar skyndsamt måste röja dessa för att möjliggöra en insats.

För Plus-kunder (från 5 februari): Räddningstjänsten kritisk till snövallarna: "Det är rent av livsfarligt"

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan