Vad är viktigt i vården? Att man får rätt behandling utförd på ett skickligt sätt. Att man känner igen sin läkare och vet att hon eller han har koll på just mig så jag slipper dra min sjukdomshistoria om och om igen. Att jag får en tid i vården när jag behöver det utan onödig väntan. Så skulle nog många svara.
Sveriges sjukvård håller hög medicinsk kvalitet. Det har glädjande fastslagits gång på gång i internationella jämförelser. Men lika sant är tyvärr att det finns stora brister i tillgänglighet och kontinuitet. I en nyligen publicerad jämförelse mellan olika länder intar Sverige bottenplatsen när det gäller äldres tillgång till fast läkarkontakt. Det är myndigheten Vårdanalys som presenterat rapporten och den gör oss beklämda. Tyvärr förvärras läget över tid. 2014 upplevde 67 procent av 65-åringarna och äldre att de hade en fast kontakt. I dag har det sjunkit till 60 procent.
Annons
Annons
Vi vill att varje invånare ska få välja sin fasta husläkare.
Vad som gör oss än mer bekymrade är att i Västernorrland är läget betydligt sämre än så. Regionen är på delad andraplats – från botten! Endast 42 procent av de tillfrågade personerna upplever en kontinuerlig läkarkontakt i vården. Så kan vi inte ha det!
Att stockholmarna i högst grad (76 procent) tycker sig ha en fast vårdkontakt är inte så konstigt med det breda vårdutbudet som finns där. Men hela Sverige måste ha en vård att lita på. Det måste bli en ändring i Västernorrland och i hela Sverige för att vården ska möta de äldres behov av trygg vård med kontinuitet.

"Sverige behöver fler specialister i allmänmedicin, som kan arbeta som husläkare", skriver debattörerna. Bild: Erik G Svensson/TT arkiv
Vi vill att varje invånare ska få välja sin fasta husläkare. Det är en vision att arbeta mot, för i dag saknas det specialister i allmänmedicin och de som finns räcker inte till för att täcka behoven.
Läs även: V: Vårdpersonal ska vilja och orka jobba kvar
Men låt oss sikta mot visionen och börja med att ge de äldre rätt att välja sin egen fasta husläkare, en läkare som har helhetsansvaret för sin patient och fungerar som en samordnare i vården. En del kanske helst vill ha sin kontinuerliga kontakt med en diabetessjuksköterska att återvända till i vården och då går det också bra.
Annons
Sverige behöver fler specialister i allmänmedicin, som kan arbeta som husläkare. Behovet är ännu större när vi vill erbjuda alla en fast husläkare. Därför vill vi utbilda fler. I riksdagens har Liberalerna i sin budgetmotion satsat 300 miljoner kronor per år under 2018-2020 på utbildning av fler allmänspecialister – avsikten är att läkare med andra specialiteter ska erbjudas vidareutbildning.
Annons
Vi vill rusta vården i hela landet långsiktigt och skapa möjligheter för vårdens medarbetare att utveckla verksamheterna och möta patienternas behov. I primärvården ligger lösningarna på vårdens problem, därför ska vi satsa där och göra vården för de äldre tryggare och öka möjligheten för primärvårdens medarbetare att räcka till. Om vi börjar nu kan visionen och fasta husläkare bli verklighet!
Ingeborg Wiksten (L)
Partistyrelseledamot och gruppledare Region Västernorrland
Anna Starbrink (L)
Nationell talesperson sjukvårdsfrågor
Läs också:
► Hoppas andra planeter förskonas från vår destruktiva art
► Världens hav är i kris – nu ändrar vi på det!
► Länets invånare häller ut 8 miljoner liter kaffe varje år – så minskar du svinnet