Annons

Annons

Annons

Annons

M: Jobbpolitiken har inte fungerat

Debattörerna Jessica Polfjärd (M) och Jörgen Berglund (M) är kritiska till Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik.

Bild: Arkivbild

Annons

Det är sant att det går bra för Sverige just nu, men vad arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och företrädare för Socialdemokraterna glömmer att nämna är att det råder stark högkonjunktur.

Oberoende bedömare menar dessutom att regeringens politik haft obefintlig eller marginell effekt på sysselsättningsutvecklingen. Att då slå sig för bröstet när det främst är den goda konjunkturen som driver tillväxten är inte klädsamt.

Läs också: Ylva Johansson (S): Nu går det snabbare för nyanlända att få jobb

Regeringens arbetsmarknadspolitik har inte fungerat och det är inte undra på när finansministern höjer skatt på jobb och företagande. Det ursäktar dock inte att Socialdemokraternas stora vallöfte gällande 32 000 traineejobb föll platt som en pannkaka. Faktum är att endast 749 personer hade haft ett traineejobb när man bestämde sig för att lägga ner och bara 52 personer av dem fick ett arbete efter att de haft ett traineejobb.

Annons

Annons

Även andra arbetsmarknadsåtgärder så som extratjänster och beredskapsjobb riktas i dag åt fel håll då de inte nås av de som står längst ifrån arbetsmarknaden. Samtidigt står närmare 16 000 långtidsarbetslösa helt utan insats från Arbetsförmedlingen.

En majoritet i riksdagen vill ersätta Arbetsförmedlingen med en ny myndighet som är smalare och vassare

Resultatet är att antalet långtidsarbetslösa som är inskrivna på Arbetsförmedlingen ökar och förtroendet för myndigheten bland allmänheten är kört i botten. En majoritet i riksdagen vill ersätta Arbetsförmedlingen med en ny myndighet som är smalare och vassare, men trots detta vägrar Ylva Johansson och regeringen att vidta nödvändiga reformer.   

Debattörerna från Moderaterna skriver att: "antalet långtidsarbetslösa som är inskrivna på Arbetsförmedlingen ökar och förtroendet för myndigheten bland allmänheten är kört i botten".

Bild: TT

Även integrationen och att se till att nyanlända kan nyanställas är något som måste adresseras. Tyvärr har regeringen inga tydliga svar på hur integrationen på allvar ska förbättras. Snabbspåren når enbart en liten grupp och löser inte problemen för de människor som har svårast att få in en fot på arbetsmarknaden. Det här riskerar att stå Sverige dyrt – utan reformer som på allvar förbättrar integrationen kommer det att bli betydligt värre när konjunkturen vänder.

Annons

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sverige är ett land fullt av möjligheter, men samtidigt är det ingen kravlös gemenskap. Inom ramen för integration anser vi moderater att vi behöver ställa tydligare krav. Vårt mål är att halvera jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda till 2025. Det är glädjande att regeringen nu stödjer vårt förslag om en förstärkt samhällsinformation för nyanlända där information om bland annat demokrati, jämställdhet och skyldigheter ingår.

Annons

Vi moderater anser dessutom att det är nödvändigt att en kompetenskartläggning för asylsökande sker från dag ett i Sverige. Detta i kombination med tidig undervisning i svenska språket underlättar för nyanlända att kunna komma ut på arbetsmarknaden.

Snart är det val, frågan är hur många brutna vallöften som Socialdemokraterna lovar då?

Jessica Polfjärd (M)

Riksdagsledamot, Arbetsmarknadspolitisk talesperson

Jörgen Berglund (M)

Riksdagskandidat för M i Västernorrland

Läs också:

Bra chanser till framtida jobb i den växande byggbranschen

Lista: Här är yrkena du ska satsa på för att få jobb i länet – och de där konkurrensen är högre

Svenskt näringsliv: Gamla regler hindrar nya jobb – dags att släppa på förbuden

Annons

Annons

Till toppen av sidan