Annons

Annons

Annons

Fler bostäder till fler invånare – inte högre vinster till bostadsbolagen

Hyreslägenheter med rimlig hyra är det som efterfrågas mest i dag, skriver Lillemor Göransson och Conny Säker. Bild: Hasse Holmberg/TT

Annons

Replik på Svensk bostadsförsörjning i kris – nödvändiga beslut måste fattas, ST 23/2.

Fastighetsägarna MittNords Alf Fornell beskriver en svensk bostadsmarknad där hemlöshet och trångboddhet ökar och efterlyser en utvecklad social bostadspolitik. Vi välkomnar diskussionen. Däremot är den av Fornell föreslagna lösningen helt fel väg att gå. Att till exempel införa så kallad social housing, bostäder riktade till låginkomsttagare, leder endast till att bostadsbolagen kan bibehålla, och öka, sina vinster. 

Grundproblemet är att det byggs för få lägenheter som människor har råd att efterfråga. Bostadsbolagen förmår inte att leverera en produkt till rätt pris. En generell lösning med bostadsbidrag riktade till normalinkomsttagare blir inget annat än en subvention till bostadsföretagen. Det är bättre att subventionera själva byggandet så att hyrorna kan hållas på rimliga nivåer.

Annons

Annons

En nybyggd trea kostar cirka 3 000 kronor mer i månaden om det är en hyresrätt, bara som ett resultat av olika skattevillkor.

Det är dessutom viktigt att komma ihåg att det är mycket lönsamt att vara fastighetsägare. Näst efter aktier är bostadshyresfastigheter det tillgångsslag som haft bäst långsiktig avkastning under de senaste 20 åren.

Läs också: 700 000 tillbaka för hyresgäster i Västernorrland: "Det är glädjande"

Vi behöver inte sociala bostäder, fokus bör i stället ligga på att komma till bukt med de orättvisa villkor som i dag råder mellan upplåtelseformerna. En nybyggd trea kostar cirka 3 000 kronor mer i månaden om det är en hyresrätt, bara som ett resultat av olika skattevillkor. Det är bland annat därför som Hyresgästföreningen, Fastighetsägarnas förening och SABO har enats om åtgärder som skulle skapa balanserade ekonomiska villkor, det vill säga jämlikhet mellan det ägda och det hyrda.

Det som efterfrågas mest i dag är hyresrätter med rimlig hyra och det är där vi måste börja om bostadspolitiken ska vändas åt rätt håll.

Lillemor Göranson

Annons

Ordförande Hyresgästföreningen Sundsvall/Timrå

Conny Säker

Enhetschef förhandling och lokalt utvecklingsarbete

Läs också:

Unga förlorarna med regeringens bostadspolitik

Skandal av Mitthem – samma hyreshöjning trots mindre arbete

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan