Annons

Annons

Annons

V: Låt inte riskkapitalbolagen få gå före dina intressen

"En majoritet av befolkningen vill att kvalitet, jämlika villkor och valfrihet för medborgarna ska gå före vinster till riskkapitalbolag", skriver Hans Zetterkvist (V), gruppledare för Vänsterpartiet i Sundsvall

Bild: Anki Haglund

Annons

Nu avgörs vem välfärden är till för. Fredagen den 19 januari lade regeringen och Vänsterpartiet nämligen fram en lagrådsremiss om hur vinstjakten inom skolan och socialtjänstens områden, till exempel äldreomsorgen, ska försvinna. Alla partier i riksdagen kommer i vår få rösta och ta ställning till om Sverige ska förbli det enda landet i världen som tillåter vinstjakt till och med inom den skattefinansierade skolan.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Förslag i samma riktning inom vården presenteras i juni. Samtliga förslag syftar till att sätta medborgarnas rätt till välfärd före bolagens vinster, något som en stor majoritet av befolkningen velat länge. Förslagen gör det möjligt för seriösa privata och idéburna välfärdsföretag att slippa osund konkurrens från stora vinstjagande koncerner.

Annons

Annons

Skattemedel ska användas till det de är avsedda för. Ändå försvinner flera miljarder från välfärden till vinster varje år. Skolföretag kan länsa skolor och sätta dem i konkurs så att tiotusentals elever plötsligt står utan skola. Vinstsyftet gör det lönsamt att sätta glädjebetyg för att attrahera elever samtidigt som de håller nere lärartätheten för att öka vinstmarginalen. Inom äldreomsorgen tenderar personaltätheten och lönerna att vara lägre i vinstdrivande bolag vilket försämrar kvaliteten.

Bara företag som prioriterar verksamheten före vinsten ska få del av skattemedel

Förslagen innebär ett slut på detta. Bara företag som prioriterar verksamheten före vinsten ska få del av skattemedel. En marknadsmässig utdelning på eget investerat kapital som används i själva verksamheten kommer kunna tas ut, och ingen kommer tvingas gå med förlust som felaktigt påståtts.

Mindre företag kommer kunna göra en liten vinst även om de inte själva investerat i företaget, men skattepengar avsedda för välfärden kommer inte längre kunna gå rakt in på ägarnas bankkonton. Icke vinstdrivna, idéburna företag verkar redan utan vinstintresse och omfattas därför inte av kravet på vinstbegränsning. Deras ställning kommer att stärkas.

Läs också: Almega: Konsekvensutred vinstförbudet i välfärden

Annons

En majoritet av befolkningen vill att kvalitet, jämlika villkor och valfrihet för medborgarna ska gå före vinster till riskkapitalbolag. De borgerliga och Sverigedemokraterna har hittills inte hållit med. Hör av dig till dina politiker så att de prioriterar dina intressen – inte riskkapitalbolagens – när de röstar om de här lagförslagen i vår. 

Annons

Hans Zetterkvist (V)
Gruppledare Sundsvall

Läs också:

S: Vinstjakten i skola och omsorg ska bort – det klarar de seriösa aktörerna

Nio av tio skol- och omsorgsföretag får svårt att överleva om regeringen stoppar vinsterna

Vi företagare är oroliga – vinstbegränsning hotar välfärden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan