Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kontrollen av villkor riskerar att bli dyrt för skattebetalarna och förödande för småföretagen

Anna Hedensjö Johansson menar att kommunens strategi med att kräva kollektivavtalsliknande villkor blir dyrt i längden. Bild: Mårten Englin / Zanna Nordqvist

Annons

Replik på S: Vi saknar helt löntagarperspektivet i er argumentation – här skiljer vi oss åt, ST 17/3.

Bodil Hansson (S) menar att krav på kollektivavtalsliknande villkor vid offentlig upphandling är den bästa garantin för att få välfungerande offentlig upphandling. Detta bygger på idén att om bara kommunen är tydlig med att ställa krav på villkor som liknar de som arbetsmarknadens parter har kommit överens om, så kommer villkoren för anställda att bli bättre och oseriösa företag försvinner.

Det är förstås en lockande tanke att man genom tydligare kravställande skulle kunna få till stånd önskade förändringar. Frågan är dock betydligt mer komplicerad än så och detta har lyfts många gånger tidigare.

Annons

Annons

Det finns många invändningar mot krav på kollektivavtalsliknande villkor men ett av de viktigaste är att det finns bortåt 700 olika kollektivavtal i Sverige. Många är ytterst komplicerade och inte helt lätta att tolka. Hittills har det varit arbetsmarknadens parter som gemensamt kommit fram till hur avtalstexterna ska tolkas. Detta har varit en grundläggande del i den svenska modellen. Nu tar sig alltså kommunen rätten att tolka parternas avtal för att bedöma om anbudsgivare har villkor som är i nivå med kollektivavtalen.

Dessutom blir det svårt för ett mindre företag att sätta sig in i kollektivavtalen för att göra en bedömning om de villkor man har är i nivå med avtalen eller inte. Följden blir att seriösa småföretag i realiteten stängs ute från offentlig upphandling.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Att bygga upp en kontrollverksamhet som nagelfar företagen utifrån de komplexa kollektivavtalen riskerar att bli så kostsamt att det inte genomförs. Krav utan kontroll blir lätt kontraproduktiva. De seriösa som vill leva upp till kraven skräms bort medan de som chanser på att kontroller inte utförs blir kvar. Det här är inte en ogrundad farhåga utan det finns konkreta exempel på just denna utveckling i andra kommuner.

Annons

Aldrig så goda intentioner hjälper inte när man håller på att skapa en situation som riskerar att bli både riktigt dyr och dålig för Sundsvalls skattebetalare – och som dessutom riskerar att spä på det problem man vill bekämpa.

Annons

Anna Hedensjö Johansson

Regionchef Svenskt Näringsliv

Läs också:

► L: Schyssta villkor uppnås inte genom att förstöra för våra lokala företagare

Transport: Nu räcker det – vi accepterar inte att vår modell sätts i gungning

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy