Annons

Annons

Annons

Vi vet hur Saga Noréns Malmö och vidderna i "Jägarna" ser ut – nu är det vår tur

Saga Norén i "Bron" och Rolf Lassgård i "Jägarna" blev stora succéer. Nu är det Västernorrlands tur att visa upp sig, menar skribenterna. Bild: TT / Lia Jacobi

Annons

Film Västernorrland driver sedan ett och ett halvt år tillbaka projektet Etablering filmfond och stärkt filmnäring i Västernorrland med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Västernorrland och Sundsvalls kommun. Vi vet hur norra Sverige ser ut på film. Vidderna, fjällkedjorna och skogen som visats i "Jägarna", "Sameblod" och "Midnattssol". Vi vet också hur Skåne ser ut när Wallander jagar längs stränder och rapsfält runt Ystad. Och hur Malmö och Köpenhamn avbildas när Saga Norén från Länskrim Malmö åker runt i sin gröna Porsche. I Västernorrland har vi fantastiska vyer med varierade miljöer som sällan avbildats på vita duken. Det finns utrymme att visa upp en annan del av Sverige än den vi är vana vid att se.

Annons

I december 2017 lämnade Tillväxtverket och Svenska Filminstitutet in sin rapport Fler filminspelningar till Sverige – genom stärkta konkurrensvillkor för internationell filmproduktion till regeringen. Förslaget är att Sverige ska införa en statlig produktionsrabatt liknande andra europeiska länder och därmed kunna vara med och slåss om de internationella produktionspengar som finns. Förslaget är just nu ute i olika remissinstanser.

Annons

Läs också: Nya festivalen Film Fest Sundsvall startar: "Vi vill ha en bred festival med spets"

Även tv-kartan har ritats om. I takt med att tablå-teven försvunnit har utbudet av nya bolag som jobbar med prenumerationstjänster på nätet ökat. De har pengar att satsa, samt både vill och behöver producera såväl tv-serier som film för de nordiska prenumeranterna för att stå sig i konkurrensen. Och vi konsumerar rörlig bild som aldrig förr – när som helst och var som helst.

Bilden är från inspelningen av Andreas Öhmans film "Bitchkram" på Alnö 2011. Bild: Lia Jacobi

Idag finns fyra regionala filmfonder i Sverige. De har återkommande i olika rapporter visat på 300-400 procents utväxling av investerade pengar. Det betyder att varje investerad krona ger tre till fyra spenderade kronor vid filminspelningar på plats – ett välkommet tillskott till regionen. Lägg där till nya arbetstillfällen, nya företag och marknadsföring av länet där bilder sprids långt utöver nationens gränser. Filmområdet lockar unga att stanna kvar, stärker identiteten och skapar stolthet.

Annons

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

För att locka till sig produktionsbolag för såväl tv-serier som filminspelningar behövs produktionsmedel att gå in med. Länet kan erbjuda kvalificerade filmarbetare, outnyttjade miljöer och den service som behövs vid tv- och filmproduktion. Läget för svensk filmproduktion har sällan varit bättre. Därute finns en omvärld beredd att satsa pengar - det är dags att vara med och slåss om kakan i form av en femte regional filmfond med sitt säte i Västernorrland.

Marie Nilsson

Filmchef Film Västernorrland

Mikael Flodström

Vd Scenkonst Västernorrland

För Plus-kunder:

Premiär för dokumentären om Hassans viktresa: "Vill hjälpa andra att tro på sig själva"

Från Stöde till New York – Karin Agstam satsar på skådespeleriet: "Är min passion"

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan