Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Tusentals bilar i länet riskerar körförbud när den nya lagen träder i kraft

Den 20 maj införs de nya besiktningsreglerna. Vissa fordon har därmed fått ett nytt datum för nästa besiktning – ett datum som ligger närmare i tid. Det innebär att tusentals bilar i Västernorrland riskerar körförbud.

Text: 

Enligt Transportstyrelsen ska nästan 8000 fordon i Västernorrland vara besiktigade i maj. Men statistiken visar att bara omkring 3 500 genomgått besiktningen. Detta innebär att 4400 fordon i länet riskerar körförbud om de inte besiktas nästa månad.

– Att vara sent ute med besiktningen den här gången kan få konsekvenser eftersom det är ovanligt många fordon som ska in samtidigt, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

I och med den nya lagen införs även krav på kontrollbesiktning av A-traktorer. I Västernorrland finns det 854 stycken A-traktorer och hittills har bara 77 av dessa genomgått en giltig kontrollbesiktning.

Du kan själv kontrollera när det är dags för nästa besiktning på Transportstyrelsens hemsida.

Detta gäller från 20 maj:

Nu upphör slutsiffran i registreringsnumret att styra när det är dags för besiktning. I stället ska personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

► Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

► Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

► Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

A-traktorer ska besiktas senast 24 månader efter den månad då dess föregående godkända kontrollbesiktning utfördes.

För att en kontrollbesiktning ska vara giltig ska den vara gjord under de senaste 24 månaderna innan de nya reglerna träder i kraft. 

Källa: Transportstyrelsen

Foto: Arkiv.

Annons

Annons

Till toppen av sidan