Annons

Annons

Annons

Hyresgäster betalar orimligt mycket – dags att kommunen tar ansvar för bostadsfrågan

"Det är på sin plats att påminna våra politiker att allmännyttiga bostadsbolag inte är vilka bolag som helst. De är politikernas verktyg för bostadsförsörjningen och har ett samhällsansvar som inte de privata bolagen har", skriver Lillemor Göranson och Conny Säker från Hyresgästföreningen.

Bild: TT

Annons

Det råder fortsatt stor bostadsbrist i vårt land. Det har visserligen byggts mer än på decennier, men det har byggts baserat på efterfrågan och inte efter det behov som finns. Det vill säga det som byggs är ofta för dyrt för att vanliga människor ska ha råd med hyran. Enligt SCB går cirka 28 procent av en hyresgästs inkomst till hyran, vilket i sig är betydligt högre än motsvarande andel för en bostadsrättsinnehavare.

Tittar man sedan på vem som i dag har råd att hyra en nybyggd lägenhet i Västernorrland, så visar det sig att det exempelvis i Örnsköldsvik kostar från 8125 kronor i månaden för en nybyggd tvåa i kvarteret Matrosen. För en medelinkomsttagare, 25–39 år, borde hyran med SCB:s siffror vara 3 808 kronor. I verkligheten är den alltså mer än dubbelt så hög och en medelinkomsttagare måste lägga mer än halva sin lön för att hyra denna tvåa. För unga upp till 24 år är det helt enkelt omöjligt.

Annons

Annons

För en medelinkomsttagare, 25–39 år, borde hyran med SCB:s siffror vara 3 808 kronor.

Det är kommunerna som har ansvaret för bostadsförsörjningen. För detta har de flesta kommuner allmännyttiga bostadsbolag, vars uppgift är att bygga och förvalta bostäder av god kvalitet till rimlig kostnad, tillgängliga för alla grupper i samhället. Det är på sin plats att påminna våra politiker att allmännyttiga bostadsbolag inte är vilka bolag som helst. De är politikernas verktyg för bostadsförsörjningen och har ett samhällsansvar som inte de privata bolagen har.

Övikshems kvarteret Matrosen. Bild: Anna Sjöblom/Arkiv

Affärsmässighet och samhällsansvar står heller inte i strid med varandra. Allmännyttans egen medlemsorganisation, SABO, har bland annat i forskningsprojektet Nyttan med allmännyttan slagit fast att kommunerna har ett stort handlingsutrymme att använda bostadsbolagen som det verktyg det kan vara för att möta utmaningar kring bostadsbrist och upprustningsbehov.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Länsstyrelsernas färska rapport om kommunernas bostadsförsörjning visar dock att kommunerna saknar ett ”rättighetsorienterat” arbetssätt för bostadsförsörjningen och att problemen med hemlöshet och utestängning betraktas som individuella problem. Detta trots att det finns inskrivet i Regeringsformen att det allmänna ska trygga rätten till en god bostad. Rapporten listar också en rad förutsättningar för en bra bostadsförsörjning och överst på den listan återfinns politisk vilja.

Annons

Annons

Ett hem är inte och ska inte vara vilken handelsvara som helst.

I tider som dessa, då byggandet riskerar att stagnera, uppmanar vi i Hyresgästföreningen våra politiker att utveckla allmännyttan och använda den för att klara bostadsförsörjningen. På så sätt möjliggörs en bra utveckling för kommunen och dess invånare.

Ett hem är inte och ska inte vara vilken handelsvara som helst. I september är det val. Då har du möjligheten att göra ett välgrundat val och ta parti för människan och för allas rätt till ett bra hem.

Lillemor Göranson
Ordförande Hyresgästföreningen Norrland

Conny Säker
Enhetschef förhandling och lokalt utvecklingsarbete

Läs också:

Svensk bostadsförsörjning i kris – nödvändiga beslut måste fattas

Unga förlorarna med regeringens bostadspolitik

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan