Annons

Annons

Annons

En ny vandringsled skulle bli ett lyft för Sveriges friluftskommun

En vandringsled med start i Bergsåker och som slutar vid havet i Petersvik är Ewa Erikssons förslag för att bygga vidare på titeln Sveriges friluftskommun. Bilder: Janerik Henriksson/TT / Anki Haglund / Eva-Lena Olsson

Annons

Det är valår och då verkar det finnas mycket pengar för politiker lovar något varje dag och spenderbyxorna är på i alla partier. Jag vänder mig till Sundsvalls politiker med några önskningar.

I Selånger öppnar snart Pilgrimscentret med S:t Olavsleden i sikte, och den leden är upptagen på tidningen The Guardians topplista. Helt fantastiskt, och bra jobbat Selångers församling!

De flesta Sundsvallsbor kanske inte går den leden, men där kan starten bli för vår egen äventyrshistoriska, motions- och turistled med mera. Leden, en gång- och cykelväg som även blir handikappanpassad, kan gå ner mot Bergsåker IP, fortsätta utmed ån, ner mot Mittuniversitetet och Himlabadet, utmed ån vid Sundsvall centrum, fortsätta via Heffners utmed vattnet, ut mot Ortviken och slutligen till ett vackert och bevarat grönområde vid havet i Petersvik.

Annons

Annons

Det här skulle väl vara ett lyft för Sundsvall och jag är övertygad om att det skulle locka ut många på den leden.

Utmed hela sträckan, som bitvis finns redan i dag men behöver ansas, kan man förslagsvis hitta cykel- och kanotuthyrning, utegym, rastplatser i form av bord och bänkar, boulebana, tennisbana, bad, cykelpark, evenemang kopplade till Stenstan, båttaxi, cafeér och naturligtvis utmed vägen skyltar med Sundsvalls historia som berättas, och vid målet en idyllisk plats vid havet med trevliga små serveringar. Naturligtvis går leden lika bra i motsatt riktning. Mitt på sträckan kan det dessutom gå en linbana upp till Norra berget med allt vad som erbjuds där.

Läs också: Sundsvall utsedd till årets friluftskommun: "Ett kvitto på att vårt arbete är på rätt väg"

Är det kloka politiker som styr Sundsvall in i framtiden så kanske detta kan bli verklighet. En hel del aktiviteter finns ju redan utmed sträckan, och några av dem skulle säkert kunna skötas av olika föreningar.

Det här skulle väl vara ett lyft för Sundsvall och jag är övertygad om att det skulle locka ut många på den leden.

Annons

Ett bra sätt att bygga vidare på Sundsvall som Sveriges friluftskommun!

Ewa Eriksson

Annons

Läs också:

► [+] Mycket återstår att lösa för att klara våra friluftsmål

Bygg gärna Katrinehill – men rör inte elljusspåret!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan