Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nystart för gudstjänster på pingstdagen – förnyelse behövs även i kyrkan

Biskop Eva Nordung Byström skriver om den nya kyrkohandboken. Bilder: Gorm Kallestad/TT / Svenska kyrkan / Gunnar Stattin

Annons

På pingstdagen tar Svenska kyrkan en ny kyrkohandbok i bruk. Det innebär nya möjligheter att göra gudstjänster i den tid som är nu, i samklang med den bibelöversättning som kom år 2000 och med språk och musikaliska uttryck som ligger nära människor i dag.

En kyrkohandbok beskriver hur olika gudstjänster går till, det vill säga de fasta bönerna och sångerna i till exempel en högmässa, en dopgudstjänst eller en vigsel. Mycket känns igen i den nya kyrkohandboken, annat är nytt. Hur annorlunda en gudstjänst kommer att upplevas framöver, beror på vilka delar i handboken den som är ansvarig för just den gudstjänsten väljer att använda. Min bild är att de gudstjänstansvariga kommer att ta ett steg i taget och göra övergången från gammalt till nytt så enkel som möjligt.

Annons

Det enkla och folkliga samsas med det djupa och högtidliga.

Annons

Förutom det språkliga och musikaliska har den nya handboken också påverkats av den globala kristna gemenskapen, den nya äktenskapslagen, nya nattvardstraditioner och barns och ungas delaktighet. Den ger dessutom större utrymme för flexibilitet, för både den enkla frilufts- eller byagudstjänsten och den högtidliga högmässan i de stora katedralerna. Det enkla och folkliga samsas med det djupa och högtidliga.

Måste vi då ha en handbok, kan inte prästerna få göra gudstjänsterna som de vill? En gudstjänst är ett uttryck för församlingens tro, bekännelse och lära. För en luthersk kyrka, som Svenska kyrkan, är detta ett viktigt förhållningssätt. Utmärkande för Luthers teologi var att bibelns budskap skulle värnas och samtidigt vara levande och utvecklas i varje ny tid. Reformation betyder både att gå tillbaka till källorna och att förnya. Därför behöver en luthersk kyrka en teologisk och läromässig ram som ger utrymme för förnyelse utan att en ny lära eller kyrka uppstår.

Den nya kyrkohandboken, som tas i bruk på pingstdagen. Bild: Svenska kyrkan

Men egentligen är en gudstjänst mest beroende av deltagarnas inställning till vad det är man är med om. Här upplever jag att det finns en utbredd missuppfattning att gudstjänsten är en föreställning, något deltagarna passivt betraktar. Men gudstjänsten är något vi gör tillsammans, som en del i hela den världsvida kyrkans bön och lovsång. Gudstjänsten är som ett gudsljus som vi tillsammans tänder för den kommande veckans arbete och möda, för människors sorg och glädje, för den egna bygden och världen. Det är vad den nya kyrkohandboken vill ge fler människor möjlighet att vara delaktiga i.

Annons

Annons

Välkommen att fira gudstjänst i pingstens ljuva tid!

Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift

Läs också:

[+] Tror att solidariteten segrar över egoismen vid en kris: "Finns en spontan medmänsklighet"

Biskopen: Påskens budskap kan ge oss hopp även om det är svårt att förstå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy