Annons

Annons

Annons

Annons

Varför väljer så många att lämna Svenska kyrkan?

Text: 

Jennie tycker att det är tråkigt att så många lämnar Svenska kyrkan. Hon menar att det är viktigt att hålla på våra kristna värderingar för att visa de nyanlända vad vi tror på och står för. Bilder: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / Johan Nilsson/TT

Annons

Jag är förundrad och en smula förfärad över att så många (över 90 000 svenskar 2017) väljer att gå ur kyrkan. Kan någon förklara den här utvecklingen för mig?

Vi är ett kristet land, något vi har varit i ungefär 1 000 år om jag inte misstar mig helt. Vi har kristna värderingar med firande av jul, påsk samt alla helgdagar så som Kristi himmelsfärdsdag och trettondagen. Är det någon mening att ha kvar alla dessa helgdagar om inte någon bryr sig?

Annons

Annons

Jag tror inte riktigt på att alla som träder ur inte har råd med avgiften det kostar (cirka 3 000 kronor per år).

Vad kommer att hända med alla våra historiska, vackra kyrkor i framtiden om utvecklingen fortsätter? Var kommer människorna bli döpta, konfirmerade, gifta och begravda i framtiden? Jag tycker att det känns en aning viktigt att vi håller på våra värderingar och visar de nysvenskar som kommit för att bo med oss, vad vi tror på och vad vi står för. Kan vi inte alla tillsammans försöka tänka lite mer långsiktigt? Jag tycker att det är viktigt.

Jennie

Läs också:

Nystart för gudstjänster på pingstdagen – förnyelse behövs även i kyrkan

Företag erbjuder hjälp att gå ur Svenska kyrkan – kan vara olagligt

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan