Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Svenska kyrkan är inte ensam bärare av kristna värderingar

"Under min livstid har Svenska kyrkan ändrat sina värderingar ett flertal gånger och det är många gånger positivt", skriver signaturen Spanarn. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Annons

Replik på Varför väljer så många att lämna Svenska kyrkan? ST 26/5.

Det är tråkigt att man sätter likhetstecken för utträde ur Svenska kyrkan med att man lämnar alla kristna värderingar. Under min livstid har Svenska kyrkan ändrat sina värderingar ett flertal gånger och det är många gånger positivt och visar på en levande organisation. Men så kan också många medlemmar få ändrad syn och värdering på sitt medlemskap i olika föreningar under olika skeden sitt liv. Men ändå behålla sina grundläggande värderingar.

Annons

Annons

Det är ju ingen hemlighet att Svenska kyrkan på många håll har behandlat sin personal på ett sådant sätt att den psykosociala arbetsmiljön varit under all kritik. Ett sådant handlande från de kyrkoherdar som är högst ansvariga när det gäller personalfrågor och som är församlingens främste bärare av kristna värderingar kan vara en vattendelare mellan medlemmens och Svenska kyrkans syn på kristna värderingar.

Men jag skulle akta mig för att påstå att dessa präster "lämnat alla kristna värderingar" bara för att min syn på dessa värderingar skiljer sig från Svenska kyrkans.

Spanarn

Läs också:

► Nystart för gudstjänster på pingstdagen – förnyelse behövs även i kyrkan

► Företag erbjuder hjälp att gå ur Svenska kyrkan – kan vara olagligt

■■ Följ ST Debatt på Facebook


Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy