Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Skatteläckaget från välfärdsföretagen är en bluff – det är kommunen som inte håller tätt

Sundsvalls kommun skulle kunna använda sina resurser betydligt mer effektivt, skriver Svenskt näringsliv. Bilder: Jessica Gow/TT / Linus Wallin

Annons

I dagarna kommer riksdagen att rösta om förslaget om begränsning av vinster i välfärden. Förslaget har kritiserats skarpt och skulle, om det införs, innebära att många friskolor, privata förskolor, boenden för äldre och funktionshindrade, hemtjänstföretag och företag som bedriver personlig assistans tvingas lägga ner. Regeringen och Vänsterpartiet har motiverat sitt förslag med många felaktiga argument. Inte minst påståendet att välfärden läcker skattemedel, när privata utövare tillåts dela ut vinster.

Men de privata utförarna kostar inte mer – de får lika hög eller lägre ersättning än de kommunala för samma tjänster. Samtidigt visar undersökningar att de privata aktörerna levererar bättre eller lika bra kvalitet på nästan alla områden inom välfärden. Och vinsterna är små, de utgör mindre än en procent av välfärdens samlade resurser.

Annons

Annons

Om Sundsvalls kommun blev lika effektiv som de bästa kommunerna skulle 575 miljoner kronor frigöras, vilket skulle räcka till en skattesänkning på 3,56 kronor.

Skatteläckage från välfärdsbolag är alltså en bluff. Men tyvärr finns ett verkligt skatteläckage, som består av omfattande ineffektivitet i kommunerna. I en ny analys som gjorts av analysföretaget WSP på uppdrag av Svenskt näringsliv har det beräknats hur mycket resurser som skulle frigöras i Sundsvalls kommun, om kommunen var lika kostnadseffektiv inom sex olika välfärdsområden som ett genomsnitt av en benchmarkinggrupp av kommuner inom respektive område. Benchmarkingkommunerna har såväl hög kvalitet som låga kostnader. 

Om Sundsvalls kommun blev lika effektiv som de bästa kommunerna skulle 575 miljoner kronor frigöras, vilket skulle räcka till en skattesänkning på 3,56 kronor. Eller en förstärkning med 6 800 nya platser i grundskolan eller särskilt boende för 700 personer i äldreomsorgen. Och detta alltså utan att personalen behöver springa snabbare eller att tulla på kvaliteten. Utan bara genom att kommunen arbetar lika smart och genomtänkt som jämförbara kommuner i dag redan gör.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

WSP:s kostnadsjämförelse tar hänsyn till att det finns strukturella olikheter mellan kommunerna som medför kostnadsskillnader som inte går att påverka. Ändå finns alltså en stor potential för effektivare resursanvändning. För att klara utmaningen med en större andel unga och äldre i befolkningen är det också nödvändigt att få mer värde för varje skattekrona.

Annons

Sundsvall skulle kunna gå före i debatten, ta tag i de brister som finns och visa att man menar allvar med att varje skattekrona i välfärden ska användas på bästa sätt.

Anna Hedensjö Johansson

Regionchef, Svenskt Näringsliv

Anders Morin

Ansvarig för välfärdspolitik, Svenskt Näringsliv

Läs också:

L: Trångsynt av S om äldreomsorgen – är det vinster eller valfrihet ni vill begränsa?

Peder Björk (S): Företagen ska prioriteras högre i Sundsvall

► Sverige stannar utan oss – låt valrörelsen domineras av företagsfrågor

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy