Annons

Annons

Annons

Rösta för rätten till en bra bostad till rimlig kostnad – friare hyressättning medför snart marknadshyror

Vi är övertygade om att förslagen om friare hyressättning är det första steget mot marknadshyror, skriver insändarskribenterna.

Bild: Tommy Lindberg

Annons

Regeringsformen är en av våra grundlagar. I den sägs att det allmänna ska sörja för att medborgarna har tillgång till bostäder. Tillgången till bostäder är med andra ord ett politiskt ansvar. Vi tycker att hyresrätten är en bra och flexibel boendeform. En bra tillgång på hyreslägenheter till rimliga kostnader gör bland annat att ungdomar kan få ett eget boende och att rörligheten på arbetsmarknaden underlättas.

I september är det val i Sverige och det är ett val som bland annat handlar om bostadspolitik. Flera borgerliga partier föreslår friare hyressättning i nyproduktion. Vad blir nästa steg? Fri hyressättning i alla lägenheter. som blir lediga som följd av att någon flyttar?

Annons

Vi är övertygade om att förslagen om friare hyressättning är det första steget mot marknadshyror. Marknadshyror innebär att hyran förhandlas mellan hyresgäst och hyresvärd, vilket knappast är ett jämnstarkt förhållande när det är bostadsbrist. Det finns politiker som ifrågasätter hyresgästernas rätt att sluta sig samman för att förhandla hyror.

Annons

■■ Följ ST Debatt på Facebook

I ett system med marknadshyror medför bristen på lediga lägenheter att hyrorna höjs kraftigt. Den som är beredd att betala får lägenheten. En del partier som förordar en friare hyressättning betonar att systemet måste kombineras med ett starkt besittningsskydd (rätt att få bo kvar), men vad hjälper det om man inte har råd att betala?

Bostadsmarknaden är en helhet och ökade hyror samt brist på bostäder medför att priserna på villor och bostadsrätter ökar. Höga kostnader för boendet stänger ute ungdomar och andra som ska in på bostadsmarknaden. I dagarna kan vi än en gång se varnande artiklar om risken för en finans- och bostadskris om ingenting görs. Prisutvecklingen måste stoppas, men i debatten målas det ofta upp som ett problem att prisutvecklingen bromsar upp. Dessa diskussioner börjar ha farliga likheter med ett pyramidspel.

Bostadsmarknaden bygger på efterfrågan och inte efter behov. Därför kommer inte marknadshyror att fungera. I dag ser vi en utveckling där fastighetsbolagen får svårt att hyra ut eller sälja sina nya lägenheter. Anledningen är att hyror och priser stigit till nivåer som många inte klarar av. Efterfrågan minskar och byggbolagen drar åt sig öronen. Samtidigt är behovet av nya bostäder enormt.

Annons

I Norrland träffar vi inte många lokala politiker som personligen tror på marknadshyror, men det är inte så mycket värt när det kommer till rikspolitiken. Läs i stället på var de olika partierna står när det gäller bostadspolitik. Det är den politiken som partiet kommer att driva under regeringsförhandlingar och i riksdagen.

Annons

Det här är jordnära frågor som påverkar samhället, dig och dina anhöriga. Rösta och ta parti för människans rätt till en bra bostad till en rimlig kostnad.

Henry Magnusson, regionchef Hyresgästföreningen Norrland

Lillemor Göranson, ordförande Hyresgästföreningen Region Norrland

Läs också:

► [+] Fortsatt bostadsbrist i Medelpad: "Det byggs inte tillräckligt"

Fastighetsägarna: Regeringen riskerar att skapa sin egen fastighetskris

Bostadsbrist trissar upp hyrorna – lycksökande hyresvärdar gynnas

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan