Annons

Annons

Annons

Liberala seniorer: Trygghetsboenden minskar ensamheten

Det finns ett stort behov av trygghetsboenden skriver debattören Megan Sandberg, Liberalerna Timrå, Liberala seniorer. Bilden är från trygghetsboendet Skepparen på Norra Kajen i Sundsvall.

Bild: Therese Hasselryd

Annons

Trygghetsboende ökar aktiviteten och minskar ensamheten.

Och den som inte känner sig trygg är inte fri.

Trygghet en mycket viktig fråga för de flesta människor och behovet ökar med stigande ålder. Inte minst gäller det tryggheten i det egna hemmet. Ett tryggt boende lägger grunden för en trygg vardag och är viktigt för hälsan och  välbefinnandet. 

För många innebär åldrandet en smygande känsla av otrygghet. Många äldre känner sig ensamma, otrygga och oroliga i sin bostad, samtidigt som de är för friska för att flytta till ett vårdboende. Vårdboenden är i dag mest avsedda för dementa personer och personer som behöver mycket vård och omsorg av personal dygnet runt.

Det behövs ett alternativ för äldre som är för friska för att bo på ett vårdboende, men som vill minska ensamheten, öka trygghet och samtidigt få möjlighet till social samvaro. Därför vill vi i Liberalerna satsa på trygghetsboenden.

Annons

Annons

På ett trygghetsboende har man egen lägenhet och i huset finns mötesplatser för samvaro, hobby och rekreation. Det finns bovärdar på plats som skapar trygghet och som anordnar aktiviteter för de boende.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Ofrivillig ensamhet skadar vår hälsa mer än dåliga matvanor och stillasittande. Frågan om trygghetsboenden är därför en mycket viktig fråga för att öka livskvaliteten för äldre. Det har visat sig att trygghetsboenden har en förebyggande effekt och skjuter upp behovet av att flytta in på ett vårdboende, vilket i sin tur innebär minskade kostnader för samhället.

Vi måste snarast ta frågan på allvar, vi måste sluta att hela tiden försvara oss med att hemtjänsten fixar det mesta.

Fördelarna med trygghetsboenden är många, närhet till människor i sin egen ålder, minskad oro och ökad trygghet. Våra äldre är värda ett bra innehållsrikt åldrande i stället för ensamhet och oro.

Alla prognoser visar på att vi lever längre, gruppen äldre växer för varje år och behov av bostäder som är anpassade för den äldre befolkningen är enormt stort. Vi måste snarast ta frågan på allvar, vi måste sluta att hela tiden försvara oss med att hemtjänsten fixar det mesta. Men gör den verkligen det, fixar hemtjänsten ensamheten och oron. Svaret är enkelt: nej.

Annons

Det är hög tid att även vi i Timrå omprioriterar våra tankar på vad som är ett värdigt liv när man är äldre. Det är definitivt inte att vara  ensam, rädd och otrygg. Det hjälper inte att sätta in några hemtjänsttimmar.

Annons

Satsar kommunen på boende för pigga årsrika får man igång flyttkedjan till glädje för många. Unga barnfamiljer kan flytta till de hus där en årsrik bott ensam, en win-win-lösning som ger massor av positiva effekter.

Ingen ska behöva sitta ensam, rädd och otrygg i ett boende som är alldeles för stort, ligger långt från en granne och där det enda du ser är kanske skoltaxin två gånger om dagen. Det är inte ett värdigt liv.

Som Barbro Westerholm säger: Rätten att leva livet hela livet.

Megan Sandberg, Liberalerna Timrå, Liberala seniorer

Läs också:

► [+] M lovar bygga minst tre nya trygghetsboenden: "Behovet är störst utanför centrala Sundsvall"

600 kronor i höjd pension är snålt – fattigpensionärerna riskerar att bli betydligt fler på grund av regeringens stöld

Kate Almroth (KD): Med allt äldre invånare kommer en utbredd ensamhet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan