Annons

Annons

Annons

Politikernas svek skickar ut ungdomar i utanförskap – bottenbetyg för Sundsvall på examensdagen

Nära 40 procent av eleverna i Sundsvalls kommun tar inte examen inom tre år, en siffra som har sett liknande ut i flera år. Ett svek, menar Linn Stenquist och övriga styrelsen i elevkåren Skvadersekten. Bilder: Håkan Humla / Micke Engström

Annons

Sundsvalls politiker har inte råd att blunda när två av fem gymnasieelever lämnar skolan utan en fullständig examen. Det är dags att synliggöra utbildningspolitikens största utmaning.

Studenten är för många en glädjens dag, förknippad med roliga minnen och siktet inställt på framtiden. Den krassa verkligheten är att 20 000 elever i Sverige kommer att gå ut gymnasiet med ofullständiga betyg i år. Det är en fjärdedel av landets gymnasieelever som på examensdagen lämnar skolan för en osäker framtid. 

Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån var det år 2017 60,2 procent av eleverna folkbokförda i Sundsvalls kommun som tog examen inom tre år. Det innebär att nära 40 procent av eleverna inte gjorde det. Siffrorna har sett liknande ut under flera år utan att politikerna gjort något åt saken.

Annons

Annons

Den som lämnar gymnasiet utan fullständiga gymnasiebetyg hamnar lätt i utanförskap. Det är i dag få arbetsgivare som anställer personer utan fullständig gymnasieexamen och för att studera vidare är det ett krav. I förlängningen skapar situationen problem inte bara för individen, utan för samhället i stort. Människor som saknar möjlighet att söka ett arbete tvingas leva på bidrag. Viktig arbetskraft går till spillo vilket bidrar till svårigheter med kompetensförsörjning inom en rad branscher. Samhällskostnaderna dubbleras när personer som tagit del av en treårig gymnasieutbildning senare blir tvungna att läsa upp sina betyg på komvux. Orsakerna till att ta tag i problemen är många.

Skolorna stoltserar med de som klarat sig, men väljer att inte prata alls om de som inte gjort det.

Det är tydligt att dessa elever har glömts bort redan innan de tagit studenten. Insatser saknas på skolorna för att fånga upp dem på vägen. Bristande studie- och yrkesvägledning i kombination med kursbetyg - där ett betyg under första året på gymnasiet är avgörande för ditt slutbetyg - står som bidragande faktorer. Drabbade som vi talat med nämner att det saknas information om vilka möjligheter som finns efter studenten för den som inte har fullständiga betyg. Skolorna stoltserar med de som klarat sig, men väljer att inte prata alls om de som inte gjort det.

Annons

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sundsvalls kommun tillhör landets sämsta 25 procent när gymnasieelevers examensresultat jämförs över Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån. I kommunen har andelen elever som tar gymnasieexamen inom tre år legat runt 60 procent sedan år 2014. De som drabbas är för många för att ni ska kunna ignorera dem. Ni måste ge alla unga samma chans.

Annons

Det är inte individerna som har misslyckats – det är kommunens skolpolitik. Det är dags att sluta osynliggöra två av fem gymnasieelever. Vi har inte råd att svika dem. #slutbetygforalla

Ordförande Linn Stenquist med styrelse

Elevkåren Skvadersekten, Skvaderns gymnasieskola Sundsvall

Läs också:

► [+] Studenterna intog torget för mösspåtagning: "Har väntat länge på den här dagen"

Som förälder försöker man pussla ihop studenten och skolavslutning – vad är viktigast?

Plantera en skog i stället för att dränka studenterna i blommor

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan