Annons

Annons

Annons

V: Vi satsar på barn och unga – inte okej att barn fastnar i byråkratiska kvarnar

Debattörerna från Vänsterpartiet skriver att man bland annat vill rikta fokus på barn och unga som utsatts för eller har upplevt våld i hemmet. Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

I Sverige har klyftorna ökat under det senaste decenniet. De som har det allra bäst har fått det ännu lite bättre, men för de som har det allra sämst har livet många gånger blivit outhärdligt. Det ser vi också i att antalet barn och ungdomar som mår dåligt blir fler och fler.

Tack vare Vänsterpartiets samarbete med regeringen om budgeten finns en budgetreform på tryggare barn- och ungdomsvård i socialtjänsten. Det har inneburit att Sundsvalls kommun kan anställa fler assistenter och administratörer vilket underlättar socialsekreterarnas arbete.

Regeringen – och Vänsterpartiet – har lagt 250 miljoner kronor årligen för att stärka bemanningen i den sociala barn- och ungdomsvården, öka kompetensen gällande barn och unga med psykisk ohälsa samt för att stärka samverkan mellan landsting och kommun.

Annons

Annons

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi ser att de här resurserna är nödvändiga i ett samhälle där klyftorna har ökat. Det är reformer som dessa som kommer ha stor betydelse för att öka jämlikheten i framtiden. Det är inte okej att barn fastnar i byråkratiska kvarnar som mal sönder deras liv.

Vänsterpartiet vill rikta fokus mot en särskilt utsatt grupp: barn och unga som utsatts för eller har upplevt våld i hemmet. Våld i nära relationer skadar inte bara barnet som har krav på skydd utan också barnets relationer till de vuxna.

Det kräver hög kompetens inte bara på våldets skadeverkningar men också på att samverka, både internt i kommunen och till exempel med barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Det är inte okej att väntetiden till BUP i vissa tillfällen kan vara upp till 44 veckor, alltså nästan ett år. För en ung människa är det en lång tid och här bör Sundsvalls kommun ta initiativ till en diskussion med Region Västernorrland kring hur vi kan lösa den här problematiken.

Christiane Rüdiger, 1:a på Vänsterpartiets kommunlista i valet 2018

Isabell Mixter, 2:a på Vänsterpartiets landstingslista i valet 2018

Läs också:

C: Inte ens hälften som mår dåligt får hjälp inom 30 dagar – psykisk ohälsa måste tas på allvar

Annons

Annons

Personer som lider av psykisk ohälsa kämpar i det tysta – hur länge orkar man?

► [+] Köerna ökar inom ungdomspsykiatrin – Västernorrland har gått från toppen till botten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan