Annons

Annons

Annons

L: Årets Pride är viktigare än någonsin – fira att vi inte är stöpta i samma form

Catrin Eliasson (L) skriver om vikten av att stå upp för mångfald och öppenhet inför höstens val, och att Pridetåget fyller en viktig funktion. Bilder: Patrik Lundin/SvD/TT / Fredrik Hagen/TT (montage)

Annons

Varje år har vi Pridefestivalerna runt om i landet, och varje år har vi samma diskussion. Behövs Pride fortfarande? Vi har väl ingen diskriminering längre? Av förklarliga anledningar lever vi flesta i vår egen bubbla, med våra egna värderingar. Många tycker utifrån sina egna värderingar, att det är självklart att du ska få vara den du vill, och älska den du vill.

Det är jättebra, men alla har inte samma värderingar.

I år är Pride viktigare än någonsin. Det är valår, och i år är valet mer ideologiskt än någonsin.

Att komma dit där vi är nu, då många tycker det är självklart du ska få vara den du är, att du ska få älska vem du vill, har tagit tid.

Annons

Det finns krafter i samhället som är mot mångfald och öppenhet. Det finns krafter som vill att vi alla ska passa in i en mall, för att tillhöra den "svenska nationen".

Annons

Valet i höst handlar om vilken väg vi vill att Sverige ska gå.

Att komma dit där vi är nu, då många, men inte alla, tycker det är självklart du ska få vara den du är, att du ska få älska vem du vill, har tagit tid och kraft och många manifestationer.

Det har krävt modiga, kloka och envisa personer som gått i täten och visat att rätten att få vara vem du vill och älska som du vill, har varit värt kampen. Det har krävt modiga, kloka och envisa politiker som orkat hålla i tills rätt beslut är taget.

Jag är stolt över att vara liberal, då Liberalerna hela tiden tagit täten i dessa frågor. För mig finns det ingen mer liberal fråga än att få vara den du vill vara, och att få älska vem du vill.

I höstens val är dessa värderingar hotade, med krafter som anser att som hbtq-person faller du ur mallen för vad som är den "svenska nationen".

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Jag kommer vara mer stolt än någonsin att just i år går Barbro Westerholm (L), den klokaste, modigaste och mest envisa politikern, med oss i tåget.

Låt oss stå upp för mångfald, tolerans och öppenhet, när vi stolt paraderar för allas lika rätt på lördag. Låt oss också visa det även i höstens val. Låt oss inte gå tillbaka till ett Sverige där mångfald, öppenhet och tolerans är något icke önskvärt.

Annons

Annons

Vi tar de liberala värderingarna för givna i en tid då de verkligen är hotade, och det är extra viktigt att stå upp nu, och att stå emot nu.

Jag kommer att gå i prideparaden med mina liberala vänner, och jag kommer vara mer stolt än någonsin att just i år går Barbro Westerholm (L), den klokaste, modigaste och mest envisa politikern, med oss i tåget. Gå med oss du med.

"Love is liberal"

Catrin Eliasson

Ordförande, Liberalerna Sundsvall  

Läs också:

V: Sverige ska vara en fristad – vi går i Pridetåget för att den tillfälliga asyllagen ska rivas upp

C: Fri rörlighet i EU måste gälla oavsett sexuell läggning

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan