Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Företagens villkor är ett allmänintresse som nästa regering måste ta tag i

Vi vet ännu inte vem som tar makten efter höstens val, men oavsett vilket är företagens villkor en oerhört viktig fråga, menar skribenterna. Bilder: TT

Annons

Det är valår och förväntningarna på den regering som tillträder efter valet i höst är höga. Företagare förväntar sig att landets styre omgående tar tag i reformer av företagsamhetens villkor som har blivit eftersatta under denna mandatperiod. I Västernorrland upplever företagen svårigheter att hitta rätt arbetskraft och kompetens, det har blivit ett tillväxthinder. En utmaning man delar med företagare över hela landet.

Hur har det sett ut hittills under innevarande mandatperiod? Ser man till näringspolitiken under den rödgröna regeringens styre 2014–2018 är resultatet beklämmande. Av de totalt 92 initiativ regeringen har vidtagit har en majoritet, 53 stycken, varit negativa för näringslivet. Regelbördan har ökat och skatterna har höjts med 70 miljarder, vilket i huvudsak belastat företagen. Det har också funnits en avsaknad av politisk förutsägbarhet vilket i sig också är ett tillväxthinder, något som företagare i Västernorrland ser som ett större problem än i riket i allmänhet. Dessutom har lättnader och insatser för ökad konkurrenskraft lyst med sin frånvaro eller förväntas ta lång tid innan vi ser en effekt. Exempelvis införandet av 74 tons trafik, ökat underhåll och investeringar i väg och järnväg som vi vet är helt avgörande för en stor del av företagen i länet.

Annons

Annons

Trots att det i flera fall har funnits majoritet i riksdagen för viktiga reformer har oppositionen avstått från att agera och i stället sett på när villkoren för att driva företag successivt försämrats.

Under mandatperioden har även oppositionen försuttit chansen att göra skillnad. Företagsamhetens frågor har stått långt ner på regeringens agenda och oppositionen har gjort för lite för att ändra på detta. Trots att det i flera fall har funnits majoritet i riksdagen för viktiga reformer har oppositionen avstått från att agera och i stället sett på när villkoren för att driva företag successivt försämrats. Detta är något helt annat än vad Sveriges och Västernorrlands företagare behöver och förväntar sig. Efter valet måste denna passivitet brytas.

Man vill gärna tro att alla politiker, oavsett ideologisk härkomst, ser de företagsamma människorna som vårt lands och läns viktigaste resurs – något att värna och vårda. Men så är dessvärre inte fallet och så har det inte sett ut de senaste åren.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Samhällsutmaningarna framför oss är stora. Fler människor behöver få riktiga jobb. Kostnaden för utanförskap behöver minska. Skatteintäkterna behöver öka för att kunna betala för kostnaden som samhället har för välstånd och välfärd, det som hör till ett gott samhälle. Närmare 60 procent av de totala skatteintäkterna kommer från skatt på arbete, framför allt inkomstskatter och arbetsgivaravgifter. Det är genom företagen som merparten av skatteintäkter genereras. Tittar vi på småföretagen uppger åtta av tio företag i vårt län att de vill växa och ser goda möjligheter att expandera verksamheten. Men företagsklimatet både lokalt och nationellt behöver förbättras för att företagen ska kunna fortsätta skapa jobb och välfärd.

Annons

Annons

Därför bör nästa mandatperiod präglas av reformer och ledarskap i politiken som prioriterar företagens villkor betydligt högre. För att uppnå det krävs politisk vilja och leverans – kommer nästa mandatperiods ledande politiker och blivande regering att fixa det?

Joakim Sjöstedt, regionchef Företagarna

Oliver Dogo, vd Handelskammaren MittSverige

Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv

Läs också:

Skatteläckaget från välfärdsföretagen är en bluff – det är kommunen som inte håller tätt

Ta vara på ungas drömmar om att starta eget – företagande måste börja redan i skolan


Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy