Annons

Annons

Annons

M: Vänsterpartiet har fel – Pride är för alla, det är det som är själva grejen

Det finns, enligt Nya Moderternas ordförande, Viktoria Jansson, mängder av anledningar och historiska skäl till varför Pride är viktigt för Moderaterna. Bilder: Jenny Toresson och Ingmar Reslegård

Annons

Under förra veckan anordnades Pride i Sundsvall. Det är en alltid lika välordnad och viktig händelse i Sundsvall.

Vi moderater deltar alltid. Som utställare, som partner till Sundsvall Pride och i paraden. Den här festivalen blev dock inte riktigt så som vi tänkt oss. Under festivalens första dag upptäcker vi att Ung Vänster delar ut flygblad med vår logga på. På flygbladet går de till hårt angrepp mot oss och vi får läsa att ”högern hör inte hemma på Pride”.

När det i lördags var dags för parad stod vi moderater förväntansfulla och väntade på startskottet. Precis när paraden ska starta kommer ett 20-tal personer från Vänsterpartiet och Ung Vänster och ställer sig vid oss med flera plakat där det står ”högern hör inte hemma här”.

Annons

V: Sverige ska vara en fristad – vi går i Pridetåget för att den tillfälliga asyllagen ska rivas upp

Annons

Egentligen tar det mig emot att använda det här utrymmet till att behöva argumentera för varför Moderaterna har en självklar plats på Pride. Det hade varit mer angeläget och konstruktivt för alla partier att blicka framåt och prata om vad som behöver förändras idag för att göra Sundsvall och Sverige till en ännu bättre plats för HBTQ-personer.

Det finns så mycket i Vänsterpartiets och Ung Vänsters agerande under årets Sundsvall Pride som gör mig upprörd.

Men för tydlighetens skull så berättar jag om några anledningar till varför Pride är viktigt för Moderaterna. Moderaterna var det första parti att ha ett HBT-nätverk. 1979 bildades Gaymoderaterna som då blev Sveriges första organisation för sexuella minoriteter med partipolitisk anknytning. Gaymoderaterna heter numera Öppna moderater och finns även här i Västernorrland. Fredrik Reinfeldt var den första statsministern, någonsin, att gå i en Pride-parad. Det var Alliansregeringen som lagstiftade om att samkönade par får ingå äktenskap.

Jag skulle kunna fortsätta och rada upp exempel på vad Moderaterna gjort och vill göra för HBTQ-personer. Jag skulle också kunna rada upp exempel på varför det är magstarkt av just Vänsterpartiet att sätta sig på sådana höga hästar i de här frågorna, med historiskt perspektiv. Men det räcker så.

Annons

"Det som gör mig allra mest upprörd är när jag tänker på de hbtq-personer som finns i Moderaterna", skriver Viktoria Jansson, ordförande i Nya Moderaterna, Sundsvall.

Bild: Izabelle Johannisson

Annons

Det finns så mycket i Vänsterpartiets och Ung Vänsters agerande under årets Sundsvall Pride som gör mig upprörd. Att de bryter mot reglerna, att de försöker skapa splittring i ett sådant viktigt och angeläget evenemang som Pride, att de tror sig vara de som bestämmer vilka som får vara med och inte.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Men det som gör mig mest upprörd är när jag tänker på de HBTQ-personer som finns i Moderaterna. Som stod i moderattröja, viftade med regnbågsflagga, glada och redo att gå i paraden. Som fick läsa på Vänsterpartiets skyltar att Pride inte är deras plats.

Det är inte Vänsterpartiets sak att bestämma. Vänsterpartiet har inte tolkningsföreträde. Vänsterpartiet bestämmer inte vilka som får fira Pride. Pride är för alla som ställer upp på de grundläggande värderingar som Pride står för, det är det som är själva grejen. Pride ska inte användas för partipolitiskt smutskastning, det är inte ett forum för vänstern att hata högern. Det är ett forum för konstruktiva samtal, för kärlek och för att manifestera allas lika värde.

Viktoria Jansson, ordförande Nya Moderaterna, Sundsvall

Läs också:

L: Årets Pride är viktigare än någonsin – fira att vi inte är stöpta i samma form

► [+] Bohlin om Pride: ”Mina barn ska väl få växa upp i ett Sundsvall där alla accepteras för den de är?”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan