Annons

Annons

Annons

Annons

Ung Vänster: Pride är inte för alla, Pride är för allas rättigheter

"Moderater, vår flyer var en uppmaning till självinsikt. Vi sprider inte hat, vi uppmärksammar de förtryck som ni upprätthåller. Vi uppmärksammar erat hat", skriver Ung Vänster Sundsvalls styrelse. Bilder: Jenny Toresson och Anders Wiklund/SCANPIX/TT

Annons

Replik på M: Vänsterpartiet har fel – Pride är för alla, det är det som är själva grejen, ST 11/7

Samhället har alltid varit emot den queera revolutionen, vi kanske har kommit långt men hetero-cis- normen präglar fortfarande vår samtid. Pride är en plats för påminnelse, och ett tillfälle för HBTQIA+ personer att få synas på sina egna villkor.

Pride är inte här för att ge kapitalister utrymme för marknadsföring. Pride är inte här så att dem en gång om året kan påstå stötta oss i kampen.

Moderater, vår flyer var en uppmaning till självinsikt. Vi sprider inte hat, vi uppmärksammar de förtryck som ni upprätthåller. Vi uppmärksammar erat hat.

Annons

Annons

På Pride spred vi information med hjälp av att dela ut flygblad. På flygbladen stod det fakta om hur moderaterna har röstat i olika HBTQIA+ frågor, allmän information som finns att hitta på nätet. En av sakerna som finns att läsa på flyern är det faktum att moderaterna 2012 ansåg att tvångsteriliseringen av transpersoner som genomgått könsbekräftande behandling skulle fortsätta.

En annan punkt var att Moderaterna 2018 tillsammans med KD åter igen gick emot transrättigheter då de sa nej till frågan om tredje juridiskt kön. Ett tredje juridiskt kön är även en fråga som en moderat politiker under paraden sa till oss inte hade något med Pride att göra. Detta är en enorm exkludering av ickebinära och könsneutrala.

Högern gillar att reducera Pride till att enbart vara en fest, men vi vägrar låta det hända

Pride i Sundsvall, 2018.

Bild: Jenny Toresson

En annan faktor är att moderaterna starkt närmar sig Sverigedemokraterna, det mest rasistiska, transfobiska, homofobiska och queerfobiska partiet i riksdagen. Ett parti som inte fick stå på Pride. Vi menar att moderaternas problematiska ställning i debatten om HBTQIA+, tillsammans med det faktumet att de normaliserar och närmar sig ett rasistiskt och homofobiskt parti inte ska få stå på Pride.

Annons

Högern gillar att reducera Pride till att enbart vara en fest, men vi vägrar låta det hända. Pride är ett uppmärksammande av vad HBTQIA+ personer innan oss har kämpat för, och ett tillfälle att påminnas om att det fortfarande finns mycket kvar att kämpa för. Pride är en protest. Och vi kommer fortsätta protestera mot orättvisorna och en av dom orättvisorna som begränsar HBTQIA+ personer är just moderaternas politik.

Annons

"Vi är av uppfattningen att ingen är fri för ens alla är fria. Och om en inte vill stötta hela rörelsen så tycker vi inte att en hör hemma på Pride", skriver Ung Vänster Sundsvalls styrelse.

Bild: Jenny Toresson

Vi är av uppfattningen att ingen är fri för ens alla är fria. Och om en inte vill stötta hela rörelsen så tycker vi inte att en hör hemma på Pride. Icke binära och andra människor med annan könsidentitet än cisman och ciskvinna är en del av denna rörelse, och vi vägrar vara tysta när moderaterna marginaliserar dessa personer.

Moderater, vår flyer var en uppmaning till självinsikt. Vi sprider inte hat, vi uppmärksammar de förtryck som ni upprätthåller. Vi uppmärksammar erat hat.

Ung Vänster Sundsvalls styrelse

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

V: Sverige ska vara en fristad – vi går i Pridetåget för att den tillfälliga asyllagen ska rivas upp

Annons

L: Årets Pride är viktigare än någonsin – fira att vi inte är stöpta i samma form

► [+] Bohlin om Pride: ”Mina barn ska väl få växa upp i ett Sundsvall där alla accepteras för den de är?”

Annons

Annons

Till toppen av sidan