Annons

Annons

Annons

M: Historielösa Ung Vänster bestämmer inte över Pride

Moderaterna hade också kunnat delat ut komprometterande flygblad "men det är varken schyst eller konstruktivt gentemot HBTQ-rörelsen", skriver Viktoria Jansson (M). Bilder: Arkiv/TT

Annons

Replik på Ung Vänster: Pride är inte för alla, Pride är för allas rättigheter, ST 16/7

Ni äger inte Pride. Ni har inte tolkningsföreträde att bestämma vilka som får vara med och inte. Pride är till för HBTQ-personer, det är och måste förbli deras rätt att äga såväl sakfrågorna som evenemanget.

Jag tror varken att det är er eller vår sak att definiera vad Pride ska vara. Jag är övertygad om att det måste vara upp till var och en som känner sig berörd och delaktig i Pride. För vissa är det säkert ett firande av politiska segrar, för stolthet och kärlek. För andra är det en demonstration och en ständigt pågående kamp. Låt det vara så. Förstör inte ett andrum och en fristad genom partipolitisk smutskastning.

Annons

Annons

Vi hade också kunnat dela ut flygblad med historiska återblickar om hur ert parti samarbetat med diktaturstater där HBTQ-personer fängslas och torteras.

Vi partier inbjuds att vara med om vi förhåller oss till de regler som är uppsatta av arrangörerna. Det är ett rimligt upplägg. Ett upplägg som ni bröt mot i er iver ett verka inkluderande. I denna iver blev dock effekten den motsatta – ni exkluderar de personer som Pride är till för. I er värld är man inte en del av HBTQ-rörelsen om man inte sympatiserar med ert parti. Det kan aldrig vara en väg framåt för den rörelse ni säger er värna.

"Moderaterna tycker att möjligheten att bilda familj ska finnas för alla, vi vill därför tillåta reglerat surrogatmödraskap. Det vill inte ert parti", skriver Viktoria Jansson (M). Bild: Ingmar Reslegård

Bild: Ingmar Reslegård

Det finns vissa sakfrågor där vi partier inte håller med varandra. Men i grunden finns ändå en självklar samstämmighet kring alla människors lika värde och att möjligheter och rättigheter ska vara lika för alla. Inom ramen för detta skulle vi kunna diskutera de olika sakfrågorna.

Till exempel att Moderaterna tycker att möjligheten att bilda familj ska finnas för alla, vi vill därför tillåta reglerat surrogatmödraskap. Det vill inte ert parti. Hade vi använt samma metod som ni hade vi gjort plakat med texten ”Ung Vänster vill att bara heterosexuella ska kunna skaffa barn – Ung Vänster hör inte hemma på Pride”.

Annons

Vi hade också kunnat dela ut flygblad med historiska återblickar om hur ert parti samarbetat med diktaturstater där HBTQ-personer fängslas och torteras. Om hur ni med ena handen viftar med regnbågsflagga och i andra handen en flagga med hammaren och skäraren.

Annons

Men det är varken schyst eller konstruktivt gentemot HBTQ-rörelsen.

Viktoria Jansson, Ordförande Nya Moderaterna Sundsvall

Slutreplik: Ung Vänster: Moderaterna kan gå i Prideparaden men lurar oss inte, ST 19/7

Tidigare inlägg i debatten:

RFSL Sundsvall: Vi tolererar inte det som skedde under Pride, ST 18/7

Ung Vänster: Pride är inte för alla, Pride är för allas rättigheter, ST 16/7

M: Vänsterpartiet har fel – Pride är för alla, det är det som är själva grejen, ST 11/7

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan