Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västernorrland 2018

Varför är Sjukvårdspartiet bästa alternativet i regionvalet 2018?

Mattias Rösberg, ordförande för Sjukvårdspartiet Västernorrlands svarar på frågor från signaturen "Förvirrad väljare". Bilder: Drago Prvulovic / TT /Skärmklipp(montage) / Magdalena Prevéus/ TT

Annons

Valet i region Västernorrland närmar sig och jag har ännu inte bestämt mig för vilket parti som ska få min röst. Jag velar fram och tillbaka.

Sjukvårdspartiet är ett alternativ och därför har några frågor jag vill ha svar på (se nedan).

Förvirrad väljare

SVAR DIREKT av Sjukvårdspartiets ordförande Mattias Rösberg.

Vad är Sjukvårdspartiets lösning på rådande problem inom Region Västernorrland?

Nuvarande länsklinikorganisation har medfört förlamande centralstyrning, som skapat byråkrati, dåliga beslut och personalflykt. Därför ska den ersättas av en ”platt” organisationsmodell med hög grad av personalinflytande.

Vi vill med denna genomgripande förändring åtgärda att Region Västernorrland har: Sveriges längsta vårdköer, skenande kostnader (efter rader av misslyckade sparinsatser), personalflykt och en alltmer ojämlik vård.

Annons

Annons

Hur ska ekonomin stabiliseras?

Vår politik finansieras genom att de pengar som redan finns i regionen används effektivare. Det sker med egenanställd personal i stället för svindyra stafettlösningar. För att det ska lyckas måste personalen trivas, tillåtas arbeta effektivt och komma med egna idéer. Därför vill vi avskaffa den ineffektiva och dyra länsklinikorganisationen och lägga besluten så nära verksamhet och personal som möjligt.

Hur ska vårdköerna minska?

Med en attraktiv organisation och personalpolitik fyller vi personalvakanser. När stafettberoendet minskar finansierar det fler vårdplatser.

Genom en återgång till tre fullvärdiga akutsjukhus minskas överbelastningen av Sundsvalls sjukhus. Vi vill införa en organisation där kommunal vård, vårdcentraler och akutsjukhus samverkar. Detta brukar kallas ”sammanhängande vårdkedjor”. Det ger bättre vård, mindre vårdköer, lägre kostnader och minskat mänskligt lidande.

Vår vision är att när någon säger ”Region Västernorrland” så ska andra läns befolkning/vårdpersonal säga ”Där skulle jag vilja bo/jobba!”.

Bild: Erik G Svensson/TT

Hur resonerar ni kring personalpolitik och det faktum att det är brist på personal, som i sin tur skapat ett stort stafettbehov? 

Annons

Först och främst: Byråkrater och chefer långt från verksamheten är inte effektiva i att rekrytera personal. Deras sätt att rekrytera är i hög utsträckning att ”beställa” stafettpersonal från bemanningsföretag. I fjol kostade det skattebetalarna i Västernorrland ca. en halv miljard.

Annons

Lokal ledning och personal med eget inflytande skapar den viktigaste av alla resurser för rekrytering: Den personal man redan har - nöjda med sin arbetsgivare. Vi anser att detta är långt mycket viktigare än att locka med höga löner. Även om lön inte är oviktig. Nuvarande ledning har dragit ner på resurser och organisation för utbildning på sjukhus och vårdcentraler. Det lockar inte vid rekrytering och måste åtgärdas.

Vår vision är att när någon säger ”Region Västernorrland” så ska andra läns befolkning/vårdpersonal säga ”Där skulle jag vilja bo/jobba!”.

Vilken regional fråga ser ni som den viktigaste i nästa mandatperiod?

Att fylla Hälso- och sjukvårdslagens krav på ”vård på lika villkor för hela befolkningen.” Det kräver tre fullvärdiga akutsjukhus med BB, akut kirurgi och akut ortoped men också en bättre primärvård och organisationsmodellen ”sammanhållna vårdkedjor”. Det är nödvändigt för trygghet, välfärd och en bättre befolkningsutveckling.

Mattias Rösberg, Ordförande Sjukvårdspartiet - Västernorrland

Läs också:

► [+] Sjukvårdspartiet kritiserar skönmålning av operationer: "Man ger inte en helhetsbild"

Annons

► [+] Reaktion efter Y-podden: "Sjukvårdspartiet stänger inte några dörrar i förväg"

► [+] Partierna bekänner färg i sjukhusfrågor inför valet: "Vi kommer inte med några pekpinnar"

 ■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan