Annons

Annons

Annons

MP: Klimatet kräver att vi går ner i arbetstid – Högre löner leder till överkonsumtion

Rekyleffekten visar att när vi sparar pengar på miljöåtgärder, så får vi mer pengar att lägga på överkonsumtion som fler flygresor, skriver företrädarna för Miljöpartiet. Bilder: Anders Wiklund/TT; Matthias Schrader/AP Photo/TT och Martina Holmberg/TT

Annons

Under 1900-talet förverkligades mångas drömmar om mer fri tid och mindre lönearbete. Vi fick lagstadgad semester, arbetstidsförkortningar och sänkt pensionsålder, samtidigt som medellivslängden ökade med cirka tre månader per år. Nu när vi är mycket rikare än då, påstår de flesta partier att vi inte skulle ha råd att korta arbetstiden längre.

Utifrån att vi kan producera mer på kortare tid, så valdes fram till 70-talet både mer konsumtion och kortare arbetstid. Sedan dess har politiken ensidigt valt överkonsumtion. I dag lever vi som om vi hade fyra jordklot att hämta resurser ifrån. Hemmen blir överfulla av prylar, men vi hinner inte använda mycket.

Högre löner ger högre klimatpåverkan. Enligt forskningsrapporten Extreme carbon inequality (Oxfam 2015) orsakar världens rikaste tio procent hälften av alla utsläpp av växthusgaser som kommer från individers konsumtion, medan den fattigaste hälften av världens befolkning endast orsakar 10 procent av dessa utsläpp.

Annons

Annons

Högre löner ger högre klimatpåverkan

Läs också: [+] Sundsvall har rasat i miljörankning: "Politikerna totalt ointresserade av hållbarhet"

Rekyleffekten visar att när vi sparar pengar på miljöåtgärder, så får vi mer pengar att lägga på överkonsumtion som fler flygresor. Att välja kortare arbetstid istället för högre lön är därför av stor vikt för att klara klimatmålen – se till exempel Naturvårdsverkets rapport Klimatomställningen och det goda livet, med resultat som indikerar att ”förkortning av arbetstiden med 1 procent minskar hushållets energianvändning och växthusgasutsläpp med drygt 0,8 procent”.

Kortare arbetstid är en av Miljöpartiets högst prioriterade frågor i riksdagsvalet, men central även i valen till kommuner och Region Västernorrland.

Kortare arbetstid är en av Miljöpartiets högst prioriterade frågor i riksdagsvalet, men central även i valen till kommuner och Region Västernorrland. Kvinnodominerade yrken i offentlig sektor måste få rätt till kortare arbetstid, likt många genom avtal redan fått i mansdominerade yrken i privat sektor. Utformningen behöver ske så att låginkomsttagare kan fortsätta stärka sin ekonomi. Genom att dela på delbara jobb får fler jobb samtidigt som miljöförstöringen minskar och vi får mer tid för demokratin och varandra.

Annons

Annons

Vi har stöd. Till exempel visar 2017 års mätning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet att ”införa sex timmars arbetsdag” nu har det största stödet på tio år, med hela 52 procent av svenska folket som tycker det är ett ganska eller mycket bra förslag.

Göran Hådén, kandidat till riksdagen för MP Västernorrland

Tina Hellberg, kandidat till regionfullmäktige Västernorrland (MP)

Folke Nyström, kandidat till regionfullmäktige Västernorrland (MP)

Maria Algotsson, kandidat till kommunfullmäktige Sundsvall (MP)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs också:

Vi borde jobba mindre – vad är det för vits med utslitna pensionärer som belastar välfärden?

Sverige kan mycket väl bli förnybart 2040 – men då måste vi öka tempot

MP: 91:a plats på miljörankningen gör inte Sundsvall till ledande i klimatarbetet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan