Annons

Annons

Annons

Valet 2018

M: Vi vill undvika populism och fokusera på vidta åtgärder för skolan

"Hur tänker ni? Menar ni på allvar att en avveckling av Engelska skolan och övriga friskolor skulle innebära bättre resultat för Sundsvalls kommunala skolor?" skriver Sven Bredberg (M). Bilder: Eva-Lena Olsson / Jessica Gow/TT / Janerik Henriksson/TT

Annons

Vinster i välfärden och friskolornas vara eller icke vara är en nationell fråga som den rödgröna regeringen prioriterar i valrörelsen väl medvetna om att ett förbud inte kommer att bli verklighet inom överskådlig framtid. Trots detta påstår Socialdemokraterna att bättre resultat här i Sundsvall förutsätter vinstbegränsning och därmed kommunalt monopol vad gäller skola och äldreomsorg.

Att skylla ifrån sig på detta sätt med en kommunal ickefråga som grund är rent ut sagt patetiskt. Det är ju ett faktum att Sundsvall ligger nästan jumbo jämfört med övriga 290 kommuner vad gäller SKL:s årliga mätning av skolresultaten. I samma mätning kan man ju konstatera att det finns andra S-styrda kommuner med friskolor och därmed  jämförbara med Sundsvall som uppvisar mycket bra resultat.

Annons

Annons

Hur tänker ni? Menar ni på allvar att en avveckling av Engelska skolan och övriga friskolor skulle innebära bättre resultat för Sundsvalls kommunala skolor?

Blir skolan bättre blir det bättre för oss alla i Sundsvall.

För oss Moderater är skolan en av de absolut viktigaste valfrågorna. Därför vill vi undvika populism och i stället fokusera på att vidta åtgärder på vår lokala nivå så att alla skolor, såväl friskolor som kommunala blir så bra som möjligt.

Läs också: S: Vinstdrivna skolor ökar segregationen – låt våra skattepengar i stället avsättas till att anställa fler vuxna

Blir skolan bättre blir det bättre för oss alla i Sundsvall. Det viktigaste är naturligtvis att varje elev lyckas så bra som möjligt utifrån sina egna förutsättningar men en bättre skola bidrar också till fler jobb, mindre bidrag, bättre valuta för skattepengarna och sist men inte minst att Sundsvall blir en mer attraktiv kommun.

Sven Bredberg (M) lägger fram Moderaternas viktigaste förslag för att förbättra skolan i kommunen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Våra viktigaste förslag:

Förbättra likvärdigheten genom att i likhet med S-ledda Malmö  införa obligatoriskt skolval. Att alla elever väljer skola gör att de som har sämre förutsättningar kommer med på tåget. Komplettera detta med blandade klasser och fler förstelärare till skolor i socialt utsatta områden.

Annons

Annons

Se till att friskolor och kommunala skolor konkurrerar på lika villkor genom att ge samma goda möjligheter för kommunala skolor och friskolor.

Satsa på lärarna och det som händer i klassrummet genom minskad centralstyrning, minskning av lärarnas administrativa arbetsbörda och bättre förutsättningar för lärarna att ägna sig åt sitt huvuduppdrag att undervisa.

Fokusera på ledarskapet. Ett bra ledarskap skapar en bra skola. Rektorn är en viktig person inte minst för lärarna. Det är ju den enda person som lärarna kan återkoppla till.

De kommunala skolorna skall hålla sin budget. Det är ett ansvar som rektorerna i högre grad måste leva upp till. Samtidigt skall naturligtvis skolor med problem få stöd och bättre förutsättningar att klara ekonomin.

Förändra ansvaret för skolans lokalförsörjning. De politiska besluten hur mycket det får kosta följs inte. Bara nu pågående byggnationer har genererat merkostnader på 40-50 miljoner kronor. Det är pengar som borde ha gått till undervisning i stället för att rinna ut i sanden. Ansvaret att tillgodose skolans behov av lokaler bör därför föras över från Drakfastigheter till ett bolag förslagsvis inom kommunala Stadsbackenkoncernen.

Sven Bredberg

Gammal men fortfarande stridbar ledamot för Moderaterna i Barn och utbildningsnämnden.

Läs också:

L: Efter fyra års försummelse av skolan: Vi går till val med storsatsningar

Annons

FI: Elever ska inte behöva offra sitt välmående för bra betyg

Annons

Politikernas svek skickar ut ungdomar i utanförskap – bottenbetyg för Sundsvall på examensdagen

De privata alternativen har bättre arbetsmiljö och löner – varför sätta stopp för det?

Absurt att få göra vinstuttag i välfärden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan