Annons

Annons

Annons

S: Genom vårt unika Europasamarbete kan vi ta tag i de stora framtidsfrågorna

"Europasamarbetet är en intressant konstruktion. Det är vad som krävs i en alltmer globaliserad värld", skriver Erik Lövgren (S). Bilder: Virginia Mayo/AP/TT / Pontus Lundahl/TT

Annons

När EU-budgeten för kommande period nu diskuteras är det viktigt att slå vakt om Europas unika möjligheter genom dess goda samarbete. Kommissionens mål är att ha en färdig budget inför EU-valet juni 2019, vilket är en tuff tidsplan. Med anledning av Brexit förväntas de gemensamma resurserna vara knappt 10 % lägre än tidigare.

Låt oss fortsätta bygga ett smart EU som tar tag i de stora framtidsfrågorna.

Genom vårt EU-medlemskap och den sammanhållningspolitik som bedrivits har vi i Västernorrland och Jämtland- Härjedalen kunnat fördela mer än 1 300 miljoner kronor för utveckling av våra regioner. Resurser har bland mycket annat gått till vägprojekt, järnvägsprojekt, bredbandsprojekt, kollektivtrafiksprojekt och inte minst till vårt gemensamma universitet. Sammanhållningspolitiken handlar om ordnad strukturomvandling, ekonomisk uthållighet och ökad sammanhållning där vi arbetar för att lyfta varandra till en mer jämlik nivå.

Annons

Annons

Kommissionen arbetar idag med fem utgångspunkter i budgetarbetet:

■ Ett smartare EU (innovation, Små- och medelstora företag, strukturförändring)

■ Ett grönare EU

■ Ett mer sammankopplat Europa (mobilitet och digitalisering)

■ Ett mer socialt EU

■ Ett EU närmare medborgarna (stad, landsbygd, kustområden samt stötta lokala initiativ)

"EU är bra för Sverige och världen, Sverige är bra för EU. Det är tillsammans vi gör det möjligt. För ett globalt, socialt, grönt och sammanhållet EU", skriver Erik Lövgren (S).

Bild: Klas Leffler

Man kan reducera EU till en plånboksfråga, men det betyder så otroligt mycket mer. Att våra barn ska ha möjligheten att växa upp i ett tryggt samhälle med de bästa möjligheterna. Bara det att kunna resa, arbeta och göra affärer i 27 länder utan krångel.

Att 27 länder kan enas om schyssta villkor på arbetsmarknaden, gemensamma tag i migrationspolitiken, gemensamma regler i miljöpolitiken och ett sömlöst transportsystem genom Europa, det är så mycket mer än en plånboksfråga. EU sträcker sig längre än kronor och ören.

Europasamarbetet är en intressant konstruktion. Det är vad som krävs i en alltmer globaliserad värld. Vi har idag vuxna generationer, mina barn till exempel, som inte levt med någon annan verklighet än med nuvarande. Att med lätthet studera, resa, utbyta erfarenheter och söka jobb inom hela EU med 28 länder.

Vi behöver kunna förmedla vad många tar för givet och arbeta för att det som åstadkommits hittills, fortsätter att utvecklas. Alternativet är isolering, tullar, en tyngre administration för företag och invånare samt långsiktig instabilitet. Sju av tio svenskar är positiva till vårt medlemskap i EU, som ursprungligen började som en kol- och stålunion för att undvika fler krig. Sverigedemokraterna vill lämna EU och isolera Sverige, tvärtemot vad svenskarna vill.

Annons

Annons

EU är bra för Sverige och världen, Sverige är bra för EU. Det är tillsammans vi gör det möjligt. För ett globalt, socialt, grönt och sammanhållet EU.

När EU-budgeten nu bereds ska vi slå vakt om Europas unika möjligheter genom samarbete.
Att genom samarbete skapa styrka och möjligheter, idag och för framtida generationer.

Låt oss fortsätta bygga ett smart EU som tar tag i de stora framtidsfrågorna. Det handlar om de livsviktiga miljöfrågorna, det handlar om infrastrukturen och det handlar om den inre marknaden med fri rörlighet samt en ökad takt i den globala digitaliseringen. Det handlar också om försvar och att värna starka demokratier.

EU är bra för Sverige och världen, Sverige är bra för EU.
Det är tillsammans vi gör det möjligt. För ett globalt, socialt, grönt och sammanhållet EU.

Erik Lövgren (S)

Regionråd, Region Västernorrland

Läs också:

Vi ska inte bygga murar mot omvärlden – det är dags att följa britterna

► Hoten mot rättsstaten Sverige – en gåta att vi inte följer EU:s direktiv

S: EU har gjort oss starkare och visar intresse för norra Sveriges sak

Politikerna måste våga utlysa nyval om EU

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan