Annons

Annons

Annons

L: Hemkunskap är nyckeln till långsiktig frihet

"Normen har varit slösa och inte spara. Samtidigt blir det för varje år fler som får sin första skuld hos Kronofogden", skriver Erica Markusson (L). Bilder: Henrik Holmberg/TT / Gorm Kallestad/NTB/TT

Annons

Har du råd med en semesterresa i år? Vad jag egentligen vill fråga är om du vet hur du kan få råd med en semesterresa nästa år? Om du är en av de drygt 12 procent svenskar som lånat till din semester så utgår jag från att du svarat nej på den sista frågan.

Var åttonde svensk tar lån för att finansiera en semesterresa enligt en undersökning av Novus finansierad av ICA Banken. Vi lånar även för bostaden, bilen, möbler, ny teknik, med mera. Lånet ger mig en frihet att direkt köpa det jag behöver eller vill ha. Men det påverkar min ekonomi i framtiden.

Under lång tid har skattesystemet uppmuntrat skuldsättning framför sparande. Normen har varit slösa och inte spara. Samtidigt blir det för varje år fler som får sin första skuld hos Kronofogden. 

Annons

Vi liberaler vill bland annat genom mer kunskap om privatekonomi i skolan bryta trenden att antalet som får sin första skuld hos Kronofogdemyndigheten ständigt ökar.

Annons

Det är lätt att hamna i en spiral där privatekonomin inte hänger med. När det oväntade inträffar är det för sent att fråga sig om man har råd att klara sig utan sin partner, om man har råd att vabba hela februari eller har råd att laga bilen. När det oväntade inträffar är det för sent att få tillbaka pengarna för semesterresan.

"Vi liberaler vill bland annat genom mer kunskap om privatekonomi i skolan bryta trenden att antalet som får sin första skuld hos Kronofogdemyndigheten ständigt ökar.", skriver Erica Markusson (L): Bild: Jessica Gow/TT

Liberalerna vill att du ska kunna spara upp till 100 000 kr utan att betala någon skatt på avkastningen. Med en sparad buffert får du bättre möjligheter att leva ett fritt liv och göra egna val. För att jag ska förstå varför jag tjänar på att spara och skapa marginaler i min privatekonomi måste jag förstå hur min ekonomi ser ut och hur jag kan påverka den. 

Vi liberaler vill bland annat genom mer kunskap om privatekonomi i skolan bryta trenden att antalet som får sin första skuld hos Kronofogdemyndigheten ständigt ökar.

I grundskolan ges hem- och konsumentkunskap för att utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet. Det är det ämne där du verkligen kan se hur skolans andra ämnen kan kopplas ihop med din vardag. Men lärarbristen är påtaglig, det saknas planeringstid och det saknas tid att för att arbeta ämnesöverskridande.

Annons

Annons

Erica Markusson (L), Toppkandidat riksdagen Liberalerna Västernorrland

Bild: Klas Leffler

I gymnasiereformen bidrog Liberalerna till att ge privatekonomi mer tyngd i Samhällskunskapen. Men vi kan göra mer. Digitala tjänster för såväl ekonomi som livsmedel ställer om samhället. För att framtida generationer ska få kunskap om den långsiktiga frihet som skapas av sparande och sund privatekonomi måste:

■ Våra lärare löpande få tid att läsa in sig och vidareutbilda för att förstå framtidens privatekonomi

■ Lärare få mer planeringstid så att relevant och aktuellt material och nya digitala tjänster kan användas i skolan

■ Det finnas planeringstid och fortbildning för att ge privatekonomi en ämnesöverskridande plats i skolan

■ Skickliga lärare som brinner för privatekonomiska frågor lockas till läraryrket.

Slutligen måste du rösta på Liberalerna i höst - eftersom vi alltid sätter skolan först.

Erica Markusson (L)

Toppkandidat riksdagen

Liberalerna Västernorrland

Fler insändare:

L: Efter fyra års försummelse av skolan: Vi går till val med storsatsningar

FI: Elever ska inte behöva offra sitt välmående för bra betyg

Politikernas svek skickar ut ungdomar i utanförskap – bottenbetyg för Sundsvall på examensdagen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan