Barn- och ungdomspsykiatrin är ett av många exempel på hur regionledningens brist på idéer, en toppstyrd, tjänstemannaorganisation och länsklinikssystemet under den senaste mandatperioden skapat allt större problem för patienter och personal.
I maj 2014 fick alla hjälpsökande familjer åtminstone ett första besök på en BUP-klinik inom 90 dagar. Hela 98 procent fick till och med en första bedömning inom 30 dagar. Men i maj 2018 måste över 50 procent av de hjälpsökande vänta längre än 90 dagar och bara 31 procent fick en första bedömning inom 30 dagar. När det gäller väntetiden för åtgärd/fördjupad utredning, där målsättningen är att 80 procent ska få hjälp inom 30 dagar, låg siffran under januari–april i år på endast sju procent.
Annons
Det är tragiskt. Det handlar ofta om små barn och om en situation där föräldrar och barn är hjälplösa och övergivna.
Annons
Patientsäkerheten borde alltid stå i centrum, och särskilt då när det gäller barn som far så illa att de skadar sig själva
Läs mer: [+] BUP-patienter får vänta 14 månader– "Jag tycker inte det är patientsäkert", ST 6/8
Dessutom: Ett första besök innebär inte alltid att man faktiskt får någon hjälp. I motsats till vad BUP:s enhetschef säger så vittnar föräldrar och deras företrädare om att det kan dröja ett år eller mer utan att man får vare sig utredning, behandling eller medicin.
Patientsäkerheten borde alltid stå i centrum, och särskilt då när det gäller barn som far så illa att de skadar sig själva. Men enligt bland andra föräldrar verkar det ibland vara ett minimikrav att ett barn ska ha försökt begå självmord för att dörrarna till den professionella vården ska öppna sig.
Men föräldrar vittnar också om att den vård man till slut fått håller hög klass. BUP-personalen åstadkommer verkligen resultat. Bara man kommer så långt. Men det gick lättare och fortare för fyra år sedan än i dag.
Vad beror detta på och vad kan man göra åt det? Psykisk ohälsa bland barn och ungdomar har blivit vanligare på senare år. Men det förklarar inte varför just Västernorrland, från att ha varit bland de bästa länen i Sverige när det gäller väntetider, nu finns bland de sämsta.
Annons
En orsak är personalbrist. Kuratorer, psykologer och specialiserade läkare saknas på många håll, men Region Västernorrland har de senaste åren närmast haft personalflykt. Kanske främst på grund av länsklinikssystemet, som berövat den personal som verkligen kan och utövar vård, handlingsfrihet och inflytande. Det har gjort att Region Västernorrland numera framstår som en riktigt dålig arbetsgivare.
Annons
Chefer högst upp i kliniksystemet kan dessutom knappast rekrytera på något annat sätt än att hyra in stafettpersonal. Enhetschefen för BUP talar om rekryteringsproblem både när det gäller psykologer och barnpsykiatriker.
Med en attraktiv ”platt” organisation och en bättre personalpolitik kan man fylla vakanser, korta köer och få en bättre vård
Även för barn- och ungdomspsykiatrin är det därför viktigt att avskaffa länskliniksorganisationen och att lägga besluten så nära verksamhet och personal som möjligt. Med en attraktiv ”platt” organisation och en bättre personalpolitik kan man fylla vakanser, korta köer och få en bättre vård. Även i barn- och ungdomspsykiatrin. Det är en av huvudpunkterna i Sjukvårdspartiets program.
Mattias Rösberg
Ordförande, Sjukvårdspartiet Västernorrland
Artikelserien "Köerna i BUP i Västernorrland" i ST här:
► [+] Barn- och ungdomspsykiatrin i länet har längst köer i Sverige: "Det är otroligt tragiskt"
Annons
► [+] Stora risker då unga fastnar i köer till psykiatrin: "De blir totalt svikna av vuxenvärlden"
► [+] Köerna i BUP oroar patientföreningar: "Det blir en förlängning av lidandet för ungdomarna"
Annons
► [+] Barn- och ungdomspsykiatrin i länet har längst köer i Sverige: "Det är otroligt tragiskt"
Läs mer debattartiklar inom området:
► L: Bottenbetyg för vuxenvärlden – Unga ska inte behöva må dåligt
► S: Vi ska uppnå nollvisionen för självmord
► CUF: Ångesten tar inte ledigt – katastrofalt att dra ner på BUP under svår period