Annons

Annons

Annons

Valet i Sundsvall 2018

V: Inför 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön i kommun och landsting

En av Vänsterpartiets stora valfrågor är 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön, skriver Niklas Evaldsson (V) och Isabell Mixter (V), som menar att ett av äldreboendena i Sundsvalls kommun är lämpat för ett sådant försök. Bilder: Gorm Kallestad/NTB/TT / Vänsterpartiet

Annons

Vänsterpartiet går till val på ett jämlikare samhälle, ett samhälle för oss alla och inte bara för de rikaste. Ett samhälle som håller ihop, där pensionären kan få god mat och omvårdnad, där barnen har en bra skola och där lön inte sätts efter kön.

En av Vänsterpartiets stora valfrågor är 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön.

Vi vill att detta ska införas på prov i vår kommun och region på någon enhet efter valet. Redan under denna mandatperiod har socialsekreterarna i Sundsvalls kommun fått 6 timmars arbetsdag på Vänsterpartiets initiativ, vilket har varit mycket lyckat. Alla vakanser som tidigare var svåra att tillsätta är nu borta och personalen trivs.

Vi vet att de som sliter i välfärdsyrken måste pensionera sig i förtid för att deras kroppar är utslitna, vi vet att det är de som måste leva på fattigpension för att de jobbat deltid för att orka.

Annons

Annons

"Vi vet att de som sliter i välfärdsyrken måste pensionera sig i förtid för att deras kroppar är utslitna, vi vet att det är de som måste leva på fattigpension för att de jobbat deltid för att orka", skriver Niklas Evaldsson (V) och Isabell Mixter (V).

Bild: Arkivbild

Genom historien har vi successivt sänkt arbetstiden från 12, 10 till 8 timmar. Högern har vid varje sådant tillfälle sagt att det är omöjligt. Vi vet att det inte är det. Samtidigt som högern talar om att vi måste höja pensionsåldern för att ha råd med välfärden så vet vi hur verkligheten ser ut.

Vi vet att de som sliter i välfärdsyrken måste pensionera sig i förtid för att deras kroppar är utslitna, vi vet att det är de som måste leva på fattigpension för att de jobbat deltid för att orka.

Vi menar att 6 timmars arbetsdag skulle ge bättre möjligheter att rekrytera och behålla personal.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sverige mår bättre än någonsin, vi har råd att satsa på välfärden istället för miljardärerna. Vi tror verkligen att genom att erbjuda en kortare arbetsdag kan vi få fler att arbeta hos oss samt få en friskare personal.

I Sundsvalls kommun så tycker vi att ett av våra äldreboenden skulle vara lämpat för ett sådant försök. Arbetet på ett äldreboende är tungt och slitsamt medan möjligheterna för återhämtning ofta är små. Med 6 timmars arbetsdag för undersköterskor och sjuksköterskor skulle vi få bort de delade turerna och kunna skapa bättre och hälsosammare scheman som sätter de äldres behov i centrum.

Annons

Primärvården har en viktig funktion för att kunna erbjuda en tidig och förbyggande vård. Många hälsocentraler har idag svårt rekrytera personal och det gör att både personal och patienter blir lidande. Inte minst blir det väldigt kostsamt med stafettpersonal.

Annons

Sverige mår bättre än någonsin, vi har råd att satsa på välfärden istället för miljardärerna.

Vi menar att 6 timmars arbetsdag skulle ge bättre möjligheter att rekrytera och behålla personal. Vi tror till exempel att Nacksta hälsocentral skulle lämpa sig bra för ett sådant försök. Där är det idag mycket svårt att rekrytera personal och den ligger i ett socioekonomiskt svagare område, där vi vet att ohälsan oftast är större och därmed är också behovet av en fungerande hälsocentral stort.

Rösta på Vänsterpartiet den 9 september.

Niklas Evaldsson (V)

Kommunkandidat, Sundsvall

Isabell Mixter (V)

Landstingskandidat, Västernorrland

Läs också:

MP: Klimatet kräver att vi går ner i arbetstid – Högre löner leder till överkonsumtion,

L: Tillväxt räddar klimatet – inte minskad arbetstid

Här kan du enkelt skicka in insändare och debattartiklar

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan