Annons

Annons

Annons

Annons

Valet i Sundsvall 2018

M: Sundsvalls integrationsproblem måste lösas

"Det är politikens ansvar att skapa och förändra system som gör integrationen mer effektiv. Men det är också individens ansvar att göra sig själv anställningsbar", skriver Viktoria Jansson (M). Bilder: Fredrik Sandberg/TT / Arkiv

Annons

Arbetslösheten bland utrikes födda i Sundsvall är 26 procent, motsvarande siffra för inrikes födda är 5 procent. Det tar idag åtta år innan hälften av alla nyanlända är i någon form av sysselsättning.

Det tar ännu längre tid innan denna sysselsättning är självförsörjande. Skillnaden i sysselsättning mellan inrikes- och utrikes födda är något vi moderater aldrig kommer att acceptera.

Integrationspolitiken har inte fungerat under lång tid. Den har längre präglats av passivitet, bidrag och brist på krav. När människor som kan jobba istället lever av bidrag skapas ett växande utanförskap som påverkar oss alla.

Först släcks drömmarna för de som står utanför, därefter kommer bidragen och tränger undan resurserna till välfärden. Den kravlösa integrationspolitiken brytas och arbetslinjen införas – även i Sundsvall.

Annons

Annons

Peder Björk (S) och Viktoria Jansson (M).

Bild: Kenneth Fahlberg

Det är politikens ansvar att skapa och förändra system som gör integrationen mer effektiv. Men det är också individens ansvar att göra sig själv anställningsbar.

Vi moderater vill förändra integrationen genom att:

■ Införa kunskapskrav i SFI-undervisningen, inte bara närvarokrav

■ Införa krav på aktivitet och delaktighet i den sysselsättning som erbjuds för de personer som uppbär försörjningsstöd

■ Individanpassa integrationen med individuella integrationsplaner som blir obligatoriska att följa

■ Utveckla nuvarande Kom i jobb-modellen till Sundsvallsmodellen där det privata näringslivet involveras

■ Alla nyanlända vuxna bor i Sverige ska omfattas av integrationsplikt för ökat eget ansvar för sin integration

Varje människa som kommit till Sverige är unik och har unika erfarenheter. Det är naivt att tro att en och samma integrationsmodell ska fungera för alla. Integrationen måste ta sin utgångspunkt i varje individ.

Vi är övertygade om att hyfsad svenska och ett jobb är den bästa integrationen. En förutsättning för att kunna få ett jobb i Sverige är, rent krasst, att man kan begriplig svenska. Därför måste politiken våga vara tydlig med att vi förväntar oss att alla som kommer till Sverige lär sig begriplig svenska. SFI-undervisningen bör därutöver kombineras mer med arbete och praktik.

Annons

Annons

Vi är också övertygade om att krav och förväntningar lyfter människor. Vi vill inte förpassa människor till utanförskap, vi vill att alla som kan vara med också ska vara med. Därför måste krav på delaktighet och sysselsättning ställas på de som uppbär försörjningsstöd.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Varje människa som kommit till Sverige är unik och har unika erfarenheter. Det är naivt att tro att en och samma integrationsmodell ska fungera för alla. Integrationen måste ta sin utgångspunkt i varje individ. Kunskaper och erfarenheter ska kartläggas och därefter ska en individuell integrationsplan upprättas. Därefter ska denna integrationsplan vara obligatorisk för individen att följa.

Vi vill ta tag i Sundsvalls integrationsproblem.

Viktoria Jansson (M)
2:a på kommunfullmäktigelistan

Läs också:

MUF: Den misslyckade integrationen är ett bevis på att vi behöver förändring

MP: Snart är vi det enda parti som står upp för solidaritet

Människor vill jobba och försörja sina familjer – varför skriker inte folk rakt ut och protesterar?

Annons

Annons

Till toppen av sidan