Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2018

S: Man kan inte få vår välfärd med Moderaternas skattesänkningar

"Hur mycket Moderaterna än tror och hoppas, är det inte gratis att sänka skatten. Man kan inte få socialdemokratisk välfärd med moderata skattesänkningar", skriver Ingemar Nilsson (S) och Jasenko Omanovic (S). Bilder: Sören Andersson/TT / Sören Andersson/TT

Annons

Ett svart hål. Så beskrev Ulf Kristersson kommuner och landsting när han och Elisabeth Svantesson presenterade den ekonomiska politiken som Moderaterna går till val på. Det säger allt man behöver veta om Moderaternas syn på välfärden.

Barnmorskan som vakar över ett nyförlöst barn, läraren som rättar prov till sent in på kvällen och brandmannen som kastar sig iväg till områden som alla andra flyr – för Moderaterna är de ett diffust utflöde av pengar. Resonerar man så, då är det inget problem att föreslå gigantiska skattesänkningar.

Det är också precis vad Moderaterna har ägnat sig åt. Deras skattesänkarambitioner är uppe i 60 miljarder kronor. Det motsvarar årslönekostnaden för 100 000 sjuksköterskor, eller lika många lärare. Och riktningen för Moderaternas visioner om sänkta skatter är tydlig - mest till de som tjänar bäst.

Annons

Annons

Men det är inte en politik som svarar mot de utmaningar som Sverige står inför. För skattesänkningar försäkrar ingen förälder om att deras barn lär sig tillräckligt i skolan, ingen patient om att de får en trygg vård, och ingen gammal om att hemtjänsten kommer på regelbundna besök. 

Kristersson för en skattepolitik som gynnar de som tjänar mest och "när verkligheten knackar på Moderaternas dörr, då är det välfärden som får ta smällen", skriver Ingemar Nilsson (S) och Jasenko Omanovic (S). Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hur mycket Moderaterna än tror och hoppas, är det inte gratis att sänka skatten. Man kan inte få socialdemokratisk välfärd med moderata skattesänkningar. Med tanke på hur gärna de talar om prioriteringar, är det nog ett faktum som Moderaterna själva är medvetna om.

Det ska omprioriteras, det ska prioriteras hårdare, det ska prioriteras tuffare och det ska prioriteras skarpare. Men ju närmare vi kommer valet, desto vagare blir beskeden om deras ekonomiska prioriteringar. Både Alliansens reformagenda och Moderaternas valmanifest saknar tabeller och siffror.

De har sagt att de ska skära ned med 14 miljarder i välfärden för att finansiera nya satsningar, men berättar inte vad som ska bort. Är det tusentals förskolepedagoger som kommunerna ska dra in på? Eller hundratusentals hemtjänsttimmar som de ska stryka ur budgeten?

Skattesänkningar försäkrar ingen förälder om att deras barn lär sig tillräckligt i skolan, ingen patient om att de får en trygg vård, och ingen gammal om att hemtjänsten kommer på regelbundna besök. 

Annons

Annons

Vi socialdemokrater har hela tiden varit tydliga med vad vi prioriterar. Redan förra sommaren gav vi beskedet att vi vill öka resurserna till välfärden med minst 20 miljarder nästa mandatperiod. Jämnt fördelat över befolkningen skulle det innebära 487 miljoner till Västernorrlands kommuner och region till 2022. Det kan vi göra, eftersom vi prioriterar bort stora skattesänkningar.

Moderaterna verkar dock tro att de ska kunna göra båda delarna. Men när verkligheten knackar på Moderaternas dörr, då är det välfärden som får ta smällen. Och de hårda, tuffa, skarpa prioriteringarna? De delegeras vidare till oss, i ”det svarta hålet”.

Ingemar Nilsson (S)

riksdagsledamot från Västernorrland

Jasenko Omanovic (S)

riksdagsledamot från Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan