Annons

Annons

Annons

Valet 2018

L: Vinstdebatten är vilseledande – kommunala "förlustskolor" ger mindre pengar över till bättre undervisning

"Pratet om kolossala vinster som går till ”privata fickor” är vilseledande och ohederliga. Kommunen borde istället ta lärdom om skolor som klara sig med de pengar de har i stället för att motarbeta dem", skriver fritidspolitikern Arne Engholm (L). Bilder: Arkiv / Fredrik Sandberg/TT

Annons

Nu pågår högljudda diskussioner om vinster men det pratas väldigt lite om förluster. Vänsterpartisten Sjöstedt tar verkligen ut svängarna som den skicklige demagog han är. När det gäller skolan så är det ju så att varje skola får pengar per elev för att uppfylla läroplanens mål och krav. Summan är densamma för kommunala och privata utförare. Så förutsättningarna rent ekonomiskt är alltså lika.

Annons

Annons

Om en kommunal skola gör av med mer pengar än vad man får, så tillförs nya pengar från kommunen. Detsamma gäller inte en friskola. Den måste klara sig med de pengar som varje elev ”har med sig”.

Får Sjöstedt och Löven som de vill kommer friskolor förbjudas alternativt vinstuttagen de i dag kan göra. Blir det så, kommer de vara tvungna att upphöra med sin verksamhet. Då kommer kommunens skolor ta hand om de elever som tidigare gått i friskolorna och får den elevpeng som kommunen bestämt.

Om dessa elever hamnar på skolor som brukar gå med förlust med en peng per elev och inte vinst (som i en friskola) så blir det ju inga pengar över till bättre undervisning. Tvärtom, eftersom förlusten per elev medför att underskottet blir större ju fler elever som går på ”förlustskolan”. 

Kommunen borde istället ta lärdom om skolor som klarar sig med de pengar de har i stället för att motarbeta dem.

Samma resonemang kan man föra när det gäller privata utförare av andra saker som finansieras med skattepengar. Till exempel hemtjänst och vårdcentraler. Så pratet om kolossala vinster som går till ”privata fickor” är vilseledande och ohederliga. Kommunen borde istället ta lärdom om skolor som klarar sig med de pengar de har i stället för att motarbeta dem.

Arne Engholm

Fritidspolitiker för Liberalerna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan