Annons

Annons

Annons

Valet 2018

L: Livspusslet kräver jämlikt föräldraskap – inte mer semester

Med förslaget om fler semesterdagar går Socialdemokraterna in som murbräcka åt LO och serverar vissa i vårt land mer löneförmåner än andra, skriver Erica Markusson (L), som anser att S missbedömer hur stora kostnaderna blir för samhället. Bilder: JanErik Henriksson/TTEmma-Sofia Olsson/SvD/TT

Annons

Fler semesterdagar skulle göra mitt liv enklare, det tvivlar jag inte på för en sekund. Jag ska se till att lyfta det i nästa löneförhandling med min chef. För mina semesterdagar är något som förhandlas mellan mig och min arbetsgivare.

När Socialdemokraterna nu lovar en extra semestervecka för föräldrar går de in som murbräcka åt LO och serverar vissa i vårt land mer löneförmåner än andra.

Socialdemokraterna verkar helt strunta i att kostnaden för förslaget dimper ned i knäet på oss alla.

Det absolut viktigaste för att påverka folkhälsan är att ge förutsättningar för ett jämlikt föräldraansvar.

För semesterlönen betalas av våra arbetsgivare. Kan man inte höja priset på sina varor och tjänster – ja då måste man kapa sina kostnader. Kan sjukhus och skolor inte få mer skatteintäkter till löner – ja då måste även de se till att minska kostymen. Springa snabbare, jobba hårdare och se sämre löneutveckling.

Annons

Annons

Exakt hur mycket Socialdemokraternas förslag kommer kosta samhället, det vet inte Socialdemokraterna. Svenskt näringsliv uppskattar kostnaden till 32 miljarder. Socialdemokraterna till 5,4 miljarder.

"Även våra förslag kostar pengar, men vi finansierar det inom ramen för vår föräldraförsäkring. Inte genom att låta landets arbetsgivare ta notan - utan någon kompensation", skriver Erica Markusson (L).

Bild: Ove Öst

Vi har i Sverige en väl utbyggd och fullt finansierad föräldraförsäkring som ska garantera att livspusslet går ihop. Det absolut viktigaste för att påverka folkhälsan är att ge förutsättningar för ett jämlikt föräldraansvar. Vi Liberaler vill därför:

■ Se en helt ny föräldraförsäkring, där de flesta dagar ska tas ut när det behövs som allra mest, under barnets första två år. Resten ska kunna användas tills barnet börjat skolan.

■ Göra det möjligt att välja mellan två spår: färre dagar med 100 procent ersättning av lönen (upp till taket) eller lite fler dagar med 70 procent ersättning.

■ Göra det lättare att överlåta dagar till tredje person, vi förstår att familjer ser olika ut.

■ Höja ersättningstaket för vab (vård av sjukt barn).  Så länge som männen bara tar ut mindre än 40 procent av vabbandet så löser inte fler semesterdagar våra familjers livspussel.

Även våra förslag kostar pengar, men vi finansierar det inom ramen för vår föräldraförsäkring. Inte genom att låta landets arbetsgivare ta notan - utan någon kompensation.

Erica Markusson,

toppkandidat till riksdagen,

Liberalerna Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan