Annons

Annons

Annons

Valet 2018

M: Underlätta för företagen och stärk näringslivsbolaget

Kommunen måste göra vad den kan för att det ska bli enklare att starta, driva, utveckla och äga företag i Sundsvall, skriver Tom Emanuelz och Bengt-Göran Persson från Moderaterna. Bilder: Jan Olby / TT

Annons

Sundsvall behöver fler resurser till offentliga åtaganden som skola, vård och omsorg. För att få in fler kronor som kan spenderas inom dessa områden behöver Sundsvalls företag få bästa möjliga förutsättningar att anställa, växa och utvecklas.

Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Det är också oftast de som driver dessa företag som har det svårast att få vardagen att gå ihop. Det finns för många komplicerade regler som sätter käppar i hjulet för företagare. Detta hindrar många jobb från att växa fram. Kommunen måste därför göra vad den kan för att det ska bli enklare att starta, driva, utveckla och äga företag. Entreprenörer ska ha förutsättningar att vilja våga satsa på sina idéer. Därför vill vi bland annat förändra den nuvarande inköpspolicyn som är dyr för både kommun och företag och vars nuvarande krav allt för ofta upplevs som orimliga och orättvisa.

Annons

Annons

I dag slussas företagare runt mellan olika myndigheter och handläggare. Vi vill i stället att företag ska kunna lämna uppgifter till alla myndigheter genom en och samma portal. Det ska räcka att bara behöva lämna in en uppgift en gång. Dessutom vill vi införa en bortre tidsgräns för handläggning hos myndigheter för att företagen ska få så effektiv hjälp som möjligt.

Näringslivsbolaget behöver mer resurser samt ett tydligare mandat för att kunna agera mer självständigt utanför den kommunala byråkratin. Ett väl fungerande näringslivsbolag är mycket viktigt för Sundsvalls utveckling.

Kompetensförsörjningen är också något som många företag i Sundsvall upplever som en utmaning. Om en kommun inte upplevs som attraktiv att etablera sig i för företag och anställda så blir det till en ond cirkel som gör det svårare att hitta kvalificerad arbetskraft. Därför är det extra viktigt att trenden bryts nu och att företagsfrågor prioriteras.

För att människors inneboende kraft, kreativitet och entreprenörskap ska ha möjlighet att förverkligas är det grundläggande med ett gott företagsklimat. Att företag startar och växer är grunden för jobb och finansieringen av vår gemensamma välfärd. Fler företag och fler i arbete betyder fler händer i vården och fler lärare på våra skolor. Därför vill Moderaterna skapa bättre förutsättningar för att få fler företag att kunna anställa och växa.

Annons

I en kommun med en av Sveriges största räntebärande skulder per capita måste alla möjligheter tas tillvara för att förbättra vår ekonomi.

Tom Emanuelz

Kommunfullmäktigekandidat för Moderaterna samt ledamot i näringslivsbolagets styrelse

Bengt-Göran Persson

Ledamot i näringslivsbolagets styrelse

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan